Силна обществена подкрепа на предложението за удостояване на д-р Румяна Нановска със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ показа общественото обсъждане, съобщават от пресцентъра на Община Ловеч. То се проведе на 14.04.2021 г. от 16.30 ч. в приемната на Община Ловеч в Бароковите къщи.

Обсъждането се водеше от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, присъстваха още зам.-кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев, общински съветници, лекари и граждани.

Мотивите и биографична справка прочете кметът Корнелия Маринова. „Под нейно ръководство МБАЛ отговори на предизвикателството Ковид 19 с бързи и гъвкави действия, при спазване на всички медицински и финансови правила. Тя ни показа, че не само паричните средства са важни за справяне с предизвикателството Ковид 19, важен е начинът, по който се управляват средствата, важни са екипната работа, доверието и личният пример“, каза Корнелия Маринова.

Последваха серия подкрепящи изказвания от страна на присъстващите. Прокуристът на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов каза: „Уверявам ви, че д-р Нановска не само успя на минимизира негативните тенденции, но и има визия за бъдещото развитие на болницата, като следва да се знае, че това е ключово лечебно заведение за областта, гарант за здравната сигурност на населението.“

Изказаха се още д-р Илияна Казакова, общинският съветник д-р Георги Митев, д-р Радослав Иванов и други.

Кандидатурата ще бъде разгледана и гласувана от съветниците на следващо заседание на Общинския съвет на 29 април.

Биографична справка

Д-р Румяна Петрова Нановска е родена в с. Малиново, община Ловеч, през 1957 година. Висшето си образование завършва през 1983 г. във Висш медицински институт – Плевен. През 1988 г. придобива специалност инфекциозни болести в Медицинска академия – София. Следва работа в МБАЛ – Ловеч (1984 – 2004 г.), в РИОКОЗ – Ловеч (2005 – 2018 г.) заместник-директор на МБАЛ – Ловеч, (февруари 2018 – юли 2018 г.), изпълнителен директор на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ от юли 2018 г. Носител е на ежегодната персонална награда барелеф „Св. Иван Рилски“ за 2017 г.