Център за грижа за лица с психични разстройства ще изгражда Община Ловеч, става ясно от документите за предстоящото на 27 май 2021 г. заседание на Общинския съвет. Администрацията ще кандидатства за финансиране на проектно предложение “Нова дългосрочна грижа за възрастни и хора с увреждания в Община Ловеч – етап 2 – предоставяне на новите услуги”, което ще се реализира в партньорство с Държавната психиатрична болница в града.

Общинските съветници трябва да разгледат направеното от кмета на общината Корнелия Маринова предложение и да решат. Предложението предвижда осигуряване на финансиране за предоставяне на нова дългосрочна грижа за възрастни и хора с увреждания на територията на община Ловеч.
Капацитетът на центъра ще е 15 лица, а определеният максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за Община Ловеч е 272 000 лева.
Социалните услуги, които ще се предоставят по процедурата, имат за цел да подпомогнат и повишат качеството на живот на хората с увреждания и възрастните хора и техните семейства в уязвимо положение, се посочва в предложението.

С реализацията на предложението ще се надгради проект „Подкрепа за деинстуционалзация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания в гр. Ловеч“, изпълняван по договор от 09.01.2019 г., който се изпълнява с финансовата подкрепа на ЕФРР чрез ОПРР 2014-2020, Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“,

Целта на процедурата е да се изведат хората с увреждания и възрастните хора от специализираните институции, както и да се предостави подкрепа и предоставяне на социални услуги от резидентен тип. Операцията е в контекста на цялостния процес за създаване на възможност за независим живот на възрастните хора и хората с увреждания чрез предоставяне на качествени, достъпни и ефективни междусекторни услуги за дългосрочна грижа, съобразени с реалните потребности на хората в общността