lovechobshtina103121От Община Ловеч съобщават, че на заключителна пресконференция днес е отчетено изпълнението на проекта „Ефективен екип в община Ловеч“ и удовлетвореността на целевите групи, както и успешното му приключване.

     На 1 август 2014 г. между Министерство на финансите, Управляващ орган на Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК) – Дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд  и Община Ловеч бе сключен Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

     Бюджетът на проект „Ефективен екип в Община Ловеч”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд е 144 078,53 лв., като периодът на неговото изпълнение е 12 месеца от 01 август 2014 г. до 01 август 2015 г..

     Общата цел на проекта е Изграждане на модерна и ефективна общинска администрация с високо ниво на компетентност на служителите за осигуряване на добро управление на Община Ловеч.

     Специфичните цели на проекта са свързани с:

     1. Развитие на потенциала на общинските служители чрез повишаване на професионалните умения и квалификация в сферите на тяхната компетентност чрез адекватно и актуално обучение;

     2. Повишаване на капацитета на общинските служители  чрез повишаване на мотивацията им.

     Целева група:

     Служители с ръководни, експертни и технически функции от общинска администрация, кмет и заместник-кметове на община, кметове на кметства и кметски наместници от община Ловеч.

     Основните  дейности на проекта, тяхното изпълнение и постигнатите резултати са следните:

     Дейност 1. Стартиране и управление на проекта

         1.1. За изпълнение на проекта е сформиран екип – ръководител, координатор, счетоводител и технически сътрудник, като с членовете на екипа по организация и управление на проекта са сключени граждански договори.

     1.1.1. Членовете на екипа са запознати с целите на проекта, дейностите и резултатите;

     1.1.2. Членовете на екипа са разпределили задълженията по между си;

     1.1.3. Обсъдени са Планът за действие и процедурите за вътрешен мониторинг и за отчетност. Проведени са работни срещи на екипа, за които са изготвени протоколи.

         1.2. Проведени са общо 3 броя процедури за избор на изпълнители за реализиране на  обученията и изпълнение на дейностите за информация и публичност в съответствие  със ЗОП, като са сключени 3 броя договори.

         1.3. Отчитане на проекта. Изготвени и представени са 2 броя Междинни технически доклада, Годишен технически доклад, Окончателен технически доклад и 4 броя  Искания за плащане.

     Дейност 2 – Специализирани обучения по теми от каталога на Института по публична администрация (ИПА)

     2.1. Семинар (УА–4) на тема „Оценка на индивидуалното изпълнение“; (форма на обучение: семинар/ в период от 1 ден) – обучени 3 служители/ получени 3 сертификата;

     2.2. Курс (ПП–1) на тема „Разработване, прилагане и мониторинг на публични политики“; (форма на обучение: курс/ в период от 3 дни) обучени 10 служители/ получени 10 броя удостоверения;

     2.3. Курс (ПП–5) на тема „Административно регулиране и подобряване на бизнес средата“; (форма на обучение: курс/ в период от 2,5 дни) – обучени 10 служители/ получени 10 сертификата;

     2.4. Семинар (ПП–8) на тема „Прилагане на закона за защита на личните данни“; (форма на обучение: семинар/ в период от 1,5 дни ) – обучени 5 служители/ получени 5 сертификата.

     2.5. Семинар (ОПА–5) на тема „Прилагане на закона за достъп до обществена информация“; (форма на обучение: курс/ в период от 1,5 дни) – обучени 5 служители/ получени 5 сертификата.

     2.6. Курс (ДУО–5) на тема „Методи за определяне размерите на местните данъци и такси“; (форма на обучение: семинар/ в период от 1,5 дни) – обучени 10 служители / получени 10 сертификата.

     2.7. Курс (ДУО–7) на тема „Надзор за законност върху дейността и актовете на общинската администрация“; (форма на обучение: курс/ в период от 2 дни) обучени 5 служители/ получени 5 сертификата.

     2.8. Семинар (ДУО–8) на тема „Инициативи за развитие на културни дейности на общината и тяхното финансиране“; (форма на обучение: семинар/ в период от 1ден) обучени 5 служители, получени 5 броя удостоверения;

     2.9. Курс (ЕП–3) на тема „Оперативна съвместимост – изисквания и реализация“; (форма на обучение: курс/ в период от 2 дни) – обучени 5 служители/ получени 5 сертификата;

     2.10. Курс (ЕП–4) на тема „Управление на информационната сигурност в администрацията“. (форма на обучение: курс/ в период от 1 ден) обучени 5 служители, получени 5 броя удостоверения.

     Дейност 3 – Обучение по ГИС (Географски информационни системи)

     Проведено е обучение по ГИС, включващо 2 броя обучения, както следва: „Въвеждащо обучение по ГИС“ и „Обучение по ГИС за напреднали“ – обучени са общо 20 служители, получени 20 броя удостоверения за успешно завършено обучение.

     Дейност 4 – Обучение на тема „Екипна ефективност. Създаване, мотивиране и развитие на екип“

     Обучени са 60 служители за развиване на познания и повишаване на уменията за постигане на екипна ефективност, получени 60 броя удостоверения за успешно завършено обучение.

     Дейност 5 – Обучение на тема  „Стратегическо лидерство”

     Обучени са 25 служители за развиване на познания и повишаване на уменията в областта на стра¬тегическото лидерство, получени 25 броя удостоверения за успешно завършено обучение.

     Дейност 6 – Обучение на тема „Адаптивност и прилагане на иновативни решения”

     Обучени са 50 служители за развиване на познания и повишаване на уменията за адаптивност и прилагане на иновативни решения, получени 50 броя удостоверения за успешно завършено обучение.

     Дейност 7 – Обучение на тема „Публично и медийно представяне”

     Обучени са 20 служители за развиване на познания и повишаване на уменията в областта на публичното и медийно представяне, получени 20 броя удостоверения за успешно завършено обучение.

     Дейност 8 – Дейности за информация и публичност

     В изпълнение на мерките за информация и публичност са изработени и подготвени:

         Проведена е на 11.12.2014 г. Пресконференция за представяне на целите, дейностите и   очакваните резултати по проекта.;

         Изработени са 2 броя банера, които се използват при всички публични събития по  проекта, съобразени с всички изисквания за проекти, финансирани по ОПАК.;

         В рамките на проекта са изработени 600 броя брошури с информация за целите и дейностите по проекта, както и за неговото финансиране, които са съобразени с всички изисквания за проекти, финансирани по ОПАК.  Изготвени и разпространени са 300 броя в началото на проекта за представяне на предвидените дейности и очакваните резултати по проекта и 300 броя в края на проекта, които представят изпълнените резултати и индикатори  по проекта.;

         В края на изпълнението на проекта са изработени и разпространени в Община  Ловеч и населените места в община Ловеч 100 броя постери за популяризиране на реализираните дейности с поставени всички изискуеми мерки за информация и публичност по проекти, финансирани по ОПАК.;

         Проведена е през м. юли 2015 г. Пресконференция за отчитане изпълнението на проекта и удовлетвореността на целевите групи, както и за успешното му приключване.

         Организираните и проведени по проекта обучения допринесоха за подобряване на професионалната компетентност на служителите в общинска администрация Ловеч за по-ефективно и ефикасно изпълнение на задълженията им.

     Постигнатите резултати от изпълнението на този проект са:

         Проведени обучения по 10 теми от обучителния каталог на ИПА за 2014 г.;

         Проведени обучения по ГИС (Географски информационни системи);

         Проведени са 5 обучения  в ключови компетентности;

         Обучени са общо 243 служители с ръководни, експертни и технически функции от общинска администрация, кмет и заместник-кметове на община, кметове на кметства и кметски наместници от община Ловеч, получени общо 243 броя удостоверения.

РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРОЕКТ

РУМЕН РАЛЧЕВ