Павлин Иванов

Община Ловеч е стартирала обществена поръчка за избор на оператор за експлоатация и стопанисване на регионално депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин. Кметът Маринова е готова да плати 1 379 700,00 лв. без ДДС за 3 години, видно от документите за процедурата.

След отказа да се занимава, както почти всички общини с подобен мащаб, със сметосъбирането и управлението на депото, отново средствата от Такса битови отпадъци ще излязат навън.

Също за разлика от много общини в България, Ловеч няма система за сепариране и компостиране на отпадъци. Години наред, въпреки поканата за безвъзмездно финансиране на изграждането на подобни инсталации, експертите и ръководството на Община Ловеч бездействат. С това свое бездействие от страна на властите, гражданите на трите общини ползващи депото, са принудени да плащат огромни отчисления. Това е причината за повишаване на Такса битови отпадъци за граждани и фирми.

И колкото повече кметовете на трите общини не правят нищо по въпроса с управлението на отпадъците, толкова по-скъпо ще излиза това бездействие на данъкоплатците.

Вместо да върви в съвременна посока – умно управление на целия процес по намаляване на количествата на отпадъците, каквито са и европейските директиви, Община Ловеч не иска или не може да се мръдне крачка напред. Тя продължава по обичайния начин да кара гражданите да плащат прескъпо за своето многогодишно бездействие.

Обществената поръчка за избор на оператор на за експлоатация и стопанисване на регионално депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин е публикувана вчера, 18 юни 2021 (пет), 10:38 ч.

Офертите на стойност до 1 379 700.00 лв. без ДДС се приемат до 19 юли 2021 (пон), 23:59 ч.

Кратко описание / документация :

Предметът на настоящата обществена поръчка е за избор на оператор за експлоатация и стопанисване на регионално депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин. Операторът/изпълнителят ще изпълнява дейностите по Комплексно разрешително (КР) издадено на Община Ловеч по осигуряване на условия за третиране (депониране) до 25 550 тона отпадък годишно от общините Ловеч, Летница и Угърчин до изграждането и въвеждането в експлоатация на съоръжения за предварително третиране на отпадъци и/или компостираща инсталация, но не повече от 3 години.
Операторът на депото приема с приоритет отпадъците от системите по сметосъбиране и сметоизвозване на общините Ловеч, Летница и Угърчин. Останалите битови и производствени отпадъци от физически и юридически лица се приемат при неизчерпан дневен капацитет на депото от 70 тона/24 часа, като операторът следва да гарантира, че ще бъдат приемани само отпадъци, които е позволено да бъдат приети за депониране на депото и че отпадъците преминават процедура на контрол и регистрация преди осъществяване на приема.
Изборът на оператор се обуславя от конкретните изисквания на нормативната уредба (ЗУО, Наредба № 6 от 27 август 2013 г. за условията и изискванията за изграждане и експлоатация на депа и на други съоръжения и инсталации за оползотворяване и обезвреждане на отпадъци), свързани с:

  1. Приемане на отпадъци по кодове, съгласно КР за «Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин», след подписване на договор, придружен с график за приемане на отпадъците, включително и тяхното количество (приемане на автомобилите извозващи отпадъци, проверка, претегляне и регистриране на входящите отпадъци; указване мястото за разтоварване; измиване и дезинфекция на гумите), като:
  • Извършва проверка на документацията, придружаваща отпадъците;
  • Извършва измерване с автоматична везна и регистрация по електронен път на количеството постъпващи отпадъци;
  • Извършва визуална проверка на отпадъците на входа на депото и на мястото на депониране за определяне на съответствието на отпадъците с описанието в придружаващите ги документи, представени от притежателя на отпадъците;
  • Извършва вземане на представителни проби от отпадъците за установяване на съответствието, които се съхраняват според нормативните срокове от оператора;
  • Извършва редовно визуално инспектиране на отпадъците на мястото на депонирането им за гарантиране, че на депото се приемат само приемливи за депониране отпадъци.
  1. Депониране на отпадъци в клетка № 3, при спазване на съответната технология от технически проект за изграждане на «Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин» и на условията по КР №282-Н1/2016 в т.ч. ежедневното запръстяване на работния участък от депото и следи котите за натрупване на отпадъци, съгласно работният проект на депото. (третиране на отпадъците чрез пробутване, разстилане, уплътняване на отпадъците с компактор съгласно работния проект; запръстяване съгласно работния проект; третиране на инфилтрата чрез разпръскване върху депонирания отпадък).
  2. Извършване на мониторинг, съобразно условията на КР.
  3. Водене на отчетност и докладване съгласно Наредба № 1 от 04.06.2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри.
  4. Стопанисване на сградите, конструкциите, инсталациите, съоръженията, елементите на техническата инфраструктура и мобилното експлоатационно оборудване, по начин, който гарантира техническата им изправност, съобразно предвидения за тях режим на работа, безопасното им функциониране, както и опазване на здравето и безопасността на работещите в РДНО-ЛОВЕЧ, включващо поддържане в изправност, експлоатационна пригодност, проектно състояние и чисти от отпадъци и наноси:

– ретензионен басейн с поддържане минимално ниво на инфилтрата;
– помпена шахта (мокра и суха камери);
– помпи и съоръженията към тях;
– оросителна система;
– дренажна система (тръби, шахта и др.);
– газоотвеждаща система;
– колектор чисти води (входна шахта, тръбопровод и енергогасител):
– всички площи извън клетката за депониране, включително прилежащите на депото площи чисти от отпадъци и инфилтрат;
– зелена система (зелен пояс и зелени площи) чрез косене, рязане на дървета и храсти, кастрене, окопаване;
– площадковото осветление;
– площадкова ВиК мрежа;
– ВиК система (канавки, дренаж, енергогасител, дюкери и др.);
– експлоатационен път (настилки, канавки, дренажи, банкети, предпазни огради и др.);
– контролен път (настилки, банкети и др.);
– основна дига;
– преградна дига;
– административната сграда (конструкция, покрив, настилки, облицовки, стени, инсталации, дограма и др.);
– електронна везна;
– трап за измиване на гуми;
– дезинфекционен трап;
– дренаж стопански двор;
– сграда ГСМ;
– оградата;
– налични материали и съоръжения;
– външно ел. захранване;
– система за видеонаблюдение;
– външно водоснабдяване (водопровод, шахти, резервоари ПБН и ППН и др.);
– пътна връзка от път III-401 Ловеч-Севлиево до РДНО (снегопочистване, почистване настилка, канавки, банкети, водостоци и др. от отпадъци, наноси, растителност);

  1. Предприема мерки за ограничаване на опасностите и уврежданията, причинени от: емисии на миризми и прах; разнасяни от вятъра отпадъци; източници на шум и от транспорта на територията на депата; птици, вредители и насекоми; образуване на аерозоли; запалване на отпадъци;
  2. Предприема мерки и осигурява необходимите съоръжения и оборудване за предотвратяване разпиляването на отпадъци от депото върху пътищата и околните територии, включително и за поддържане площадка за временно съхранение на строителни отпадъци (оформяне);
  3. Предприема необходимите мерки за защита от аварии и ограничаване на последиците от тях;
  4. Изготвя годишен доклад за дейностите за които е издадено комплексното разрешително, всички резултати от мониторинга, с цел доказване, изпълнението на условията на разрешението (комплексното разрешително) и определяне на поведението на отпадъците в депото;
  5. Отговаря за контрола на качеството на аналитичните операции като за целта възлага на независими акредитирани изпитателни лаборатории контролните и мониторинговите процедури и/или изпитването на представителните проби;
  6. Заплащане на консумираната електроенергия на РДНО-ЛОВЕЧ, таксата за водоползване, горива и други консумативи и материали, обезпечаващи функционирането на РДНО-ЛОВЕЧ.
  7. Извършване на строително-монтажни дейности, осигуряващи безпроблемната експлоатация на клетка № 3.
  8. Охрана на всички сгради, конструкции, инсталации, съоръжения, елементи на техническата инфраструктура и мобилно експлоатационно оборудване, включени в РДНО-ЛОВЕЧ, в т.ч. денонощно физическо наблюдение и постоянна телефонна връзка за известяване за евентуални пожари или други инциденти в района на РДНО-ЛОВЕЧ.
  9. Изпълняване на други дейности и мерки, обезпечаващи нормалната експлоатация и стопанисване на обекта, подробно описани в Техническата спецификация и КР. Изпълнява, за своя сметка, предписанията на компетентните органи за отстраняване на отрицателните последици от замърсяването или увреждането на околната среда над допустимите норми и изпълнява всички предписания на Авторски надзор;
  10. Да оказва съдействие на собственика на депото.

Предметът на поръчката следва да бъде изпълнен в съответствие с изискванията на действащото законодателство на Република България, КР, Техническата спецификация и проекта на договор – неразделна част от настоящата документация.
Пълният обхват и детайлното дефиниране на задълженията на изпълнителя на настоящата обществена поръчка са посочени в Техническата спецификация, КР и проекта на договор – неразделна част от настоящата документация.