Община Ловеч отбелязва 143 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление на 22 и 23 август, събота и неделя, с осем значими събития. Както е традицията в последно време, основният момент е гражданското поклонение с военен ритуал пред Белия паметник на Стратеш – там, където са се водили битките. В ритуала ще участват военнослужещи от гарнизона в Плевен. Началото е от 11.00 часа.

По-рано от 10.00 часа е панихидата за загиналите за Освобождението на Ловеч в храма „Св. Троица“, както и поднасяне на цветя на паметника в двора на храма, също на паметната плоча на Цачо Шишков на ул. „Ц. Шишков“; на кървавия паметник в кв. „Дръстене“; пред паметника на Гложенеца в парк „Стратеш“; пред Черния паметник в парк „Стратеш“; на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парка „Стратеш“.

Програмата за 22 август включва още парада „Весели и в боя“ на площада пред катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, началото е от 16.30 ч. В дефилето ще участват униформени доброволци, които представят хайдути, четници, опълченци, войници от Първата световна война. Малко след това ще има тържествен марш през Покрития мост до паметника на Тодор Кирков и поднасяне на венци и цветя на паметника.

От 17.30 часа ще бъде открита изложба по повод 20 години от създаването на Регионален клуб „Васил Левски“ при НД „Традиция“ в художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“.

В неделя, 23 август, от 11.00 часа, в парка „Стратеш“ ще има историческа възстановка на тема „Ловеч – героизъм и саможертва“. Ще бъдат пресъздадени първото и второто освобождение на Ловеч, както и някои паметни моменти от тези важни събития.

Подобна възстановка имаше през 2017 година, когато в „боя“ и подготовката за него бяха употребени около 3000 патрони, 500 пиратки „Биг Тайгър“, 100 кг фугин, 10 пиробатерии, както и учебни гранати. Тази година ще има нови моменти в пресъздаването на събитията, обещават организаторите.