Община Ловеч обявява конкурс за детска рисунка на тема „Освобождението на Ловеч от османско иго“. Конкурсът се посвещава на честването на 140 години от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно управление.

Община Ловеч съвместно с Регионален исторически музей – Ловеч, Художествена галерия – Ловеч, и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч, подготвят издаването на детска книжка „Освобождението на Ловеч от османско иго“, включваща детски рисунки. Книжката ще бъде представена в навечерието на 22 август 2017 г. в рамките на програмата на Община Ловеч за честванията на 140 години от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно управление.

Уредниците от Регионален исторически музей – Ловеч, са подготвили текста на книжката, представящ историческите боеве за освобождението на Ловеч.

На нейните страници има празни рамки, които всички желаещи ученици могат да попълнят със своите рисунки, чрез участие в конкурса.

Така заедно с младите таланти на Ловеч ще създадем своята детска книжка, посветена на Освобождението на Ловеч от османско иго.

Община Ловеч предоставя текста на книжката във всички училища и ЦПЛР-ОДК Ловеч. Към нея са приложени картини и снимки, свързани с битките за освобождението на гр. Ловеч.

Екскурзоводите от Регионален исторически музей са подготвили беседи за участниците в конкурса за детска рисунка и посещение на паметните места, свързани с Освобождението на Ловеч.

Срок за представяне на творбите 02.03.2017 г.

Награждаването на участниците в конкурса ще се проведе на 22.08.2017 г. по време на честванията на 140 години от Освобождението на Ловеч от османско иго и установяване на местно управление.

Творбите, класирани на първо, второ и трето място във всяка възрастова група, се включват в детската книжка „Освобождението на Ловеч от османско иго“. Авторите ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди. Всички участници ще получат грамота за участие в конкурса и екземпляр от изданието. А най-добрите рисунки ще бъдат експонирани в изложба.

Регламентът на конкурса може да се види на сайта на Община Ловеч в раздела“ Обяви и съобщения“.

2 коментара

  1. Османците народностното разгледани не са съставени от една единствена народност , най-основно те са смесица от северно-ирански народности (Тохари ,Скити,Миди,Согди,Хорезмийци) смесени частично с древни Монголци и възприели цялостно алтайският език на тези древни Монголци изоставяйки своите опървични  ирано-сродни езици завинаги и произнасяйки с по -твърдо иранско наречие възприетият от тях алтайски език на повелителите им Монголци .Това им е основната същост на Османските Тюркути и когато една голяма част от тези ирано-монголи по кръв завоеватели нахлува в Мала Азия(като преди това вече е отхвърлила старите си Алтайски Божества и е възприела доброволно от арабски търговци,с които иначе няма кръвни и езикови връзки арабската вяра на пророк Мохамед Арабски -Мохамеданството /Ислям) , там в Мала Азия  също се смесват допълнително  с не по-малко зли от тях местни Мало Азийски народности като Асирийци ,Хети ,Лувийци и така пъстро смесени тези изверги коварно възползвайки се от тогава силно разпокъсаните държави и разединени и враждуващи помежду си народи на Юго-източна Европа успяват лесно да нахлуят ,завладеят и поробят цяла огромна юго-източна Европа като гибелните последствия за покорените народи са болезнено осезаеми даже и днес в безкрайно много отношения, като не на последно място една от големите злини извършени от Тюркутите е тази ,че умишлено са улеснили преселването на милиони зли и вродено грабливи и кръвожадни Ромо-индо-цигани от родната им Северна Индия ,за да ги използват най-коварно  като грабители и палачи над поробените народи и особено за нас Българите ,един навик ,който си оставя в сила и до ден днешен ,както Ромо-индо-циганите през седмица ,две убиват Българи и даже Български деца и обитаващите България Тюркути и сродните им по произход и език Гагаузи и Татари доволно и злорадо протриват ръце ….

Comments are closed.