С настъпването на летните горещини Община Ловеч припомня, че е в сила заповед № З -506/ 23.03.2020 г., с която се забранява къпането във всички неохраняеми водни площи на територията на общината. Както стана известно, неспазването на подобни заповеди доведе до удавяне на две момчета през уикенда в Бургас.

Със своята заповед кметът на общината забранява целогодишно ползването за къпане на всички неохраняеми водни площи на територията на общината, публична общинска собственост /канали, реки, язовири и др./. Разрешава се ползването на плувни басейни за къпане, ако са предназначени за това и отговарят на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водни площи.

Собствениците на плувни басейни трябва да осигурят обезопасяването съгласно императивните изискванията на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водни площи. Предохранителните мерки се възлагат на собствениците на водни обекти, на собствениците на плувни басейни, а за общинските водни обекти – на кметовете и кметските наместници на населените места, на чиято територия се намират.

Определени са следните длъжностни лица по чл. 27, ал. 2 от Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водни площи: служителите на РУ на МВР – Ловеч, служителите на отдел „Контрол и сигурност“, Община Ловеч и кметовете и кметските наместници на населените места. Контрол по изпълнението на заповедта се възлага на Даниел Колев – заместник-кмет на Община Ловеч.

Пълната заповед може да се види на сайта на общината.

https://www.lovech.bg/uploads/posts/zapoved-3-506-ot-23032020-g.pdf