Община Ловеч връчи Почетен медал на Димитър Пенчев Петков, директор на Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч за дългогодишна педагогическа дейност и издигане престижа на града в областта на образованието. Медалът се връчва на ръководители на институции и неправителствени организации в Община Ловеч за изключителните им заслуги във всички области на обществения живот.

Математическата гимназия  получи и плакет “Св. св. Кирил и Методий” за бързото адаптиране към дистанционното обучение в условията на пандемията.

Отличени с барелеф „Св. св. Кирил и Методий“ бяха още четирима педагози – Сашка Костовска, учител по предучилищна подготовка в детска градина “Зора”, Бисерка Влаева, начален учител в ОУ “Васил Левски”, Петя Ангелова – преподавател в гимназиален курс в ПЕГ “Екзарх Йосиф Първи”, и  Поляна Петрова – преподавател по религия в ОУ “Христо Никифоров”.

„Тези награди означават много за нас, те са израз на нашето уважение към труда на учителите и то точно в този ден – 24 май, а нашият град има стабилни традиции“, каза при връчването кметът Корнелия Маринова.

Празникът на 24 май в Ловеч премина при спазване на противоепидемичните ограничения. Скромното събитие стана пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, без тържествена церемония и обичайните ученически шествия, без водещ на церемонията и без озвучаване. Общинският духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки  обаче изпълни химна “Върви, народе възродени”, създаден в Ловеч през 1901 г. от учителя по музика Панайот Пипков по стиховете на Стоян Михайловски.

Отличията и цветята връчиха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова  и зам.-кметът Венцислав Христов. Преди това те участваха в света литургия по повод празника, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение със свещеници.

Видеозапис на събитието може да се види тук

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

 

https://www.facebook.com/lovech.municipality

ВИЖ ПОДРОБНОСТИ ЗА НАГРАДЕНИТЕ УЧИТЕЛИ:

В категория „Предучилищна подготовка“ носител на престижната награда е г-жа Сашка Симеонова Костовска от ДГ „Зора”.

 

Госпожа Костовска е старши учител с 25 години педагогически стаж. Притежава висока лична квалификация, която поддържа и повишава през годините. Като педагог внедрява наученото и работи целенасочено за утвърждаване на иновационни методи в ежедневната работа. За това свидетелстват и множеството награди и номинации, които тя е получила. Постигнала е високи и трайни резултати в своята педагогическа дейност, които се измерват с постиженията и успехите на нейните възпитаници. Г-жа Костовска е педагог с утвърден авторитет, личен професионален почерк, задълбочена професионална компетентност, висока култура на педагогическо общуване. Безрезервно отдадена на любимата професия, тя е позитивен пример и образец за поведение, знание и отношение.

 

В категория „Начален етап на основна образователна степен“ с барелеф „Св. св. Кирил и Методий“ се удостоява г-жа Бисерка Ганчева Влаева от Основно училище „Васил Левски“.

 

Госпожа Бисерка Влаева е старши учител с над 32 години учителски стаж, преподавател с дългогодишен опит и високи резултати в областите, в които преподава. Умее да мотивира учениците си и да предизвиква интерес към изучаваните предмети. В работата си ефективно съчетава традиционните методи в началното училище и иновативни методи и похвати. Високата ѝ лична и професионална квалификация провокира и мотивира активност у учениците ѝ. Благодарение на разнообразните методи на преподаване те овладяват знанията трайно и задълбочено. Г-жа Влаева е изключително отговорна и взискателна. Неуморна в инициирането на педагогически иновации, тя се ползва с авторитет сред ученици, колеги и родители.

 

В категория „Гимназиален етап – общообразователна подготовка“ с барелеф „Св. св. Кирил и Методий“ се удостоява г-жа Петя Тихомирова Ангелова от Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I”.

Сред ловешката общественост името на г-жа Ангелова е знак за професионализъм, за отговорност и всеотдайност. ”.  Има 12  години трудов стаж. Тя постига високи и трайни резултати в педагогическата си дейност. Нейните ученици заемат призови места в състезания на регионално и национално ниво. Носител и инициатор е на педагогически иновации в преподаването на български език и литература и в работата ѝ като класен ръководител.  Своя опит в преподаването г-жа Ангелова споделя в участията си в национални конференции, обучителни и квалификационни семинари.  Тя е уважавана от колеги, ученици и родители. Признание за нейния професионализъм е дългогодишното ѝ включване като оценител на държавни зрелостни изпити и национално външно оценяване по български език и литература.

 

В категория „Извънучилищни дейности“ с барелеф „Св. св. Кирил и Методий“ се удостоява г-жа Поляна Иванова Петрова от Основно училище „Христо Никифоров”.̀̀

Госпожа Петрова работи в сферата на образованието от 36 години. През 2006 г. завършва успешно курс по „Религия“. Преподава този учебен предмет на ученици от 1-ви до 4-ти клас и ръководи групи за занимания по интереси. Като педагог, тя е професионалист, който поставя в центъра на учебно-възпитателния процес ученика. Използва подходящи иновативни образователни техники и различни методи, за да накара учениците да осъзнаят, че успешен е този, който прави подходящия избор в определен и точен момент, че грешките са да ни научат, а страхът е липса на вяра и любов. Нейните ученици заемат призови места в редица национални конкурси и състезания.