Община Ловеч и град Колашин, Черна гора, подписаха днес, 14 юли, споразумение за побратимяване. Това стана по време на пребиваването на ловешка делегация в Колашин, следствие на подписан по-рано протокол за намерения за сътрудничество в Ловеч.
Споразумението за побратимяване бе подписано от Милосав Булатович, президент на община Колашин, и кметът на Ловеч Корнелия Маринова. В ловешката делегация е включен и заместник-кметът Венцислав Христов.
Знаменателен факт е, че документът бе подписан точно на 14 юли, когато Черна гора отбелязва своя Ден на държавността.
По време на церемонията двамата кметове размениха символични подаръци. Кметът Корнелия Маринова е представила накратко историята на Ловеч с неговите забележителности като Покрития мост и Средновековната крепост, и личности като Апостола на свободата Васил Левски и космонавта Георги Иванов.
Отбелязан бе и фактът, че за много кратко време се стигна до това побратимяване. След като на 11 май бе подписан на протокол за намерения за побратимяване, последва положително решение на Общинския съвет в Ловеч и днешното подписване вече е факт, каза Корнелия Маринова.
Областите, в които ще се осъществяват съвместните дейности, са образование, култура, спорт, туризъм, икономика и неправителствени организации. Ще се полагат усилия да установят приятелски отношения между училища, висши учебни заведения, научни и академични среди на двата града.
След церемонията Корнелия Маринова и Милосав Булатович дадоха интервюта за радио „Черна гора” и за най-стария национален вестник „Победа”.