„Община Ловеч има определени успехи в работата с етническите малцинства и вие ще може да видите част от тях. За успешното интегриране на етническите малцинства е необходимо  да се прилага стратегията, но не като един застинал документ. Планът за действие не е нещо фиксирано и не бива да се следва формално, трябва да сме готови са актуализации. Вписват се нови и различни мерки, така стратегията става работещ документ.“

С тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри двудневния обучителен семинар в Ловеч (16 -17 юли), посветен на реализирането на Плана за действие за изпълнение на Стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (2015-2020 ).

Заместник-министър Деница Сачева, която е и председател на Координационното звено към Министерството на образованието и науката, посочи:

„За първи път от много година насам се инвестират толкова много средства в образованието и му се дава такъв силен акцент. Специално по темата интеграция и приобщаване на децата обратно в училище за първи път са правят такива усилия, които да обединят и координират различни системи. Това, което прави сегашното правителство, се прави за първи път. Предстои ни страшно много работа, но имаме и предпоставки да си свършим работата. Днес колегите ще представят какви възможности има чрез проекти и програми, чрез Националната програма за механизма, която също осигурява средства за екипите. Трябва да загърбим клишетата и да мислим „извън кутията“. Ключовите понятия тук са мобилност, иновации и дигитални умения“, завърши зам.-министърът.

Участниците бяха поздравени от Еленко Начев, началник на Регионалното управления на образованието в Ловеч.

Събитието е организирано от Министерството на образованието и науката,  съвместно с РУО – Ловеч и с домакинството на Община Ловеч. Модератор е доц. Йосиф Нунев, експерт в дирекция „Приобщаващо образование“ при МОН.

Работата на семинара  продължи с презентация на механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Представи я Соня Мелоян, директор на дирекция „Организация и контрол“ при МОН.

В семинара  участват експерти от ресорните дирекции на МОН, от регионалните управления на образованието, представители на Изпълнителната дирекция ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) – членове на Координационното звено.

През втория ден са предвидени посещения на училище ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Гозница“ в Ловеч и на историческия музей.