frankofonia2710161Община Ловеч е домакин на Международната олимпиада по френски език, второ издание, което ще се проведе на  29.10-01.11.2016 г.

Олимпиадата се организира от Министерство на образованието и науката и Община Ловеч заедно с РУО-Ловеч и ГЧЕ „Йоан Екзарх I“ и в тясно сътрудничество с Франкофонски регионален център за Централна и Източна Европа на МОФ в София, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ), МВнР и други франкофонски партньори.

Според регламента състезанието е за страните членки на Международната организация на Франкофонията (МОФ) от Централна и Източна Европа, а именно Албания, Армения, България, Македония, Молдова и Румъния.

Участниците са 33 ученици – състезатели и  12 учители, без да се считат останалите заети по организацията.

Олимпиадата има за цел да покаже доброто владеене на френски език и да насърчи междукултурния обмен между младите франкофони от страните от Централна и Източна Европа. Сред останалите цели са популяризирането на френския език и ценностите на франкофонията, засилването на диалога между партньорите, насърчаването на креативното мислене и други важни умения и компетентности.

Участници в олимпиадата са ученици с минимална възраст 16 г. според нивото на езикови компетентности по френски език, постигнато във формален контекст, съгласно Общата европейска езикова рамка в две секции: за ниво В1 и за ниво В2.

Всяка страна-участник има отбор от 6 ученици, по 3 за всяко ниво.  В националните екипи се включват и по двама учители – един придружаващ и друг, който участва в съвещанията на комисията за провеждането.

Провеждането на това международно мероприятие в Ловеч е признание за добрите традиции в езиковото обучение тук, както и за възможностите на нашия град да бъде домакин на важни събития. Затова кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова лично ще поздрави участниците в олимпиадата по време на откриването, което е на 30 октомври, неделя, от 10 часа в Езиковата гимназия.

Закриването е на 31 октомври от 18 ч., когато ще бъдат обявени и връчени наградите.