Обществено обсъждане на преместване на пазара в Ловеч, провеждащ се в сряда, от настоящето място  в бившата Ловешка казарма, се проведе на 28.11.2017 г. вечерта в заседателната зала на Общински съвет -Ловеч. Присъстваха представителни на общинската администрация, включително кмет и двама заместник-кметове, общински съветници, представител на ОД МВР, търговци, граждани, живеещи в района. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри срещата, като припомни как се е стигнало до тук. На 25.10.2017 г. на 36-то заседание на Общинския съвет беше разгледан този въпрос по предложение на общинския съветник Александра Енева. На сайта на общината са публикувани две становища на главния архитект на Община Ловеч арх. Минчо Петков, който е против това преместване. Становището на ОД МВР – Ловеч, също е против преместване в казармата.

Още в началото на обсъждането присъстващата Александра Енева обясни, че не е искала пълното преместване на пазара в казармата, а разтоварване на улиците „Осъмска“ и „Каблешков“. Положението по тези две улици е нетърпимо – с това се съгласиха почти всички изказали се.

Не е добро състоянието на пазара към момента, каза арх. Минчо Петков. Той подчерта, че е необходим стратегически документ за развитието му,  повече функционалност и необходимост от разделяне на зеленчуковия пазар от битово-промишлени стоки, дори ако е необходимо да се търси сателитен пазар на друго място.

Групата на търговците изтъкна, че сряда е важен за тях ден и преместването на сергии ще намали техния оборот, който е без това е намалял през последните години. Ако пазарът се разбие, автоматично падат работни места, изтъква Боряна Иванова, търговец.

Живеещите в района посочиха редица трудности, които трябва да търпят в сряда. Д-р ХристоТанчев разказа, как в последно време е имал три погребения и то все в пазарен ден. „Знаете ли как се прави погребение в сряда на ул. „Каблешков“?“, попита той.

В сряда на пазара в най-силните сезони (пролет и есен) се настаняват между 70 и 100 търговци, посочи управителят на „Общински пазари – Ловеч“  Татяна Тодорова. Според нея ул. „Каблешков“ може да се освободи по-лесно, но бусовете със зеленчуци, които спират по „Осъмска“ трудно могат да се устроят на друго място. Пренасянето на продукцията с колички до масите във вътрешното пространство ще откаже мнозина от този пазар, подчерта тя. От изказване на търговеца Силвия Дончева стана ясно, че има незаети места във вътрешността на кооперативния пазар.

Общото становище на изказалите се бе пазарът да не се мести, но улиците да са отворени. Това трябва да стане чрез по-добра функционалност  след анализ, да се въведе ред. Мнозина направиха исторически преглед как през годините се е стигнало до това положение, не без участието на Община Ловеч.

Тук се чуха различни интереси, повечето са преди всичко лични, но ние гледаме по-общо, държим на обществения интерес, каза в заключение арх. Минчо Петков. Той подчерта, че ще се съобрази с желанията ул. „Каблешков“ да се освободи от търговци, а проблемът ще се решава на ниво задание за организация на пазара.

„За нас е важно да съберем възможно най-много мнения, да чуем различните страни, да се консултираме със специалисти, ако трябва, ще направим още едно обсъждане. Така ще се формира правилно решение, което да удовлетворява гражданите и гостите на града,  ще е удобно на търговците, ще се осигури пътната безопасност, каза в заключение кметът Корнелия Маринова. Общественото обсъждане продължи близо два часа.

10 коментара

  1. Пътуващи търговци в центъра на града? Не трябваше ли това място да стане парк?

  2. ако преместят пазара в казармата, е хубаво да помислят за паркоместа иначе ще има доста работа за гумаджийте 😀

  3. На Стратеш изобщо на никого няма да пречи!!Но идеята е да бъде удобно на жителите на града,или не е така?!

  4. Точно,площада на бившия мелта дори и подстъп може да се организира,и без това сега там е бунище,и ще се решат проблемите…..

  5. До пожарната е място ,кадето няма да пречи на никои….

  6. До пожарната може да се направи пазар близо е до автогарата……

Comments are closed.