Обстановката в Община Ловеч към момента, в период на обявена извънредна ситуация поради пандемия, е относително спокойна. Това съобщи директорът на РИЗ – Ловеч, д-р Анета Винева по време на  заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Община Ловеч, проведено на 29 юни сутринта.

От ловешката болница са изписани двама излекувани пациенти, в момента няма хоспитализирани. За областта досега са регистрирани реално 16 случая, 14 са излекувани, един е под карантина. Чака се да бъде изписан още един случай от София.

В МБАЛ Ловеч наличните легла за болни от коронавирус са 18, а в Белодробната болница в Троян – 30 броя.

По време на заседанието, водено от кмета Корнелия Маринова, бяха разисквани санитарните мерки по повод някои предстоящи прояви като храмови празници по селата, един концерт на открито и ралито в Баховица на 11 и 12 юли.

Представителите на институциите изказаха мнение, че те могат да се провеждат при спазването на всички предписани мерки за събития на открито. Става дума за това, че продавачите на преместваеми обекти трябва да са с маски, останалите участници трябва да спазват физическа дистанция, да не се допуска  струпване на много хора на тясно място и прочие.

Започнали са тематични проверки на вендинг-апаратите за кафе, съобщи директорът на ОД „Безопасност на храните“ д-р Росен Федерчев. Проверките се правят съвместно с представители на НАП в цялата област. До дни ще бъде ясно колко от проверените кафе-машини са без обявен собственик.

Абитуриентските срещи по ресторантите са преминали без произшествия, проверките на екипи на РЗИ са констатирали, че санитарните мерки се спазват.