“И докато те още ходеха, ето огнена колесница с огнени коне, които ги разделиха един от друг; и Илия възлезе с вихрушка на небето. А пророческите ученици, които бяха в Ерихон, като го видяха, рекоха: Илиевият дух остава на Елисея. И дойдоха да го посрещнат и му се поклониха до земята” (ІV Царе 2:11; 15).

На 20 юли всяка година Православната църква прославя Свети пророк Илия – Илинден. В Тетевен манастир ,,Св. пророк Илия“ отбеляза своя храмов празник. Основан е по преданието в 11 в. Според друго предание цар Иван Шишман дарил на манастира дървен кръст със сребърна обковка, на която били изобразени евангелски сцени. Преди Освобождението Тетевенския манастир е бил книжовен център с килийно училище и библиотека. Посещаван е от дейци на националноосвободителното движение. Манастирът е действащ без монаси.

Тази година манастирът отпразнува своя храмов празник напълно обновен по проект, реализиран през 2017 г. Десетки жители и гости на града запалиха свещи и се помолиха за здраве и благоденствие. Сред тях бяха и кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и председателят на ОбС Тетевен – Мария Стойчева. Деца от детските градини от града и младежи с увреждания от Центъра за настаняване от семеен тип в с.Гложене, също бяха част от празника.

Свети пророк Илия е един от най – великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. Житието му е непрестанна поредица от неизброими Божии чудеса. Но той е единствен и тайнствен избраник Божи с това, че неговият живот не завършва като у другите човеци – дори и най-славните сред пророците – със смърт, а продължава с небесно възнесение на огнена колесница. Въздържан в храна, скромен в облекло и строг към себе си и другите, св. пророк Илия вдъхновено проповядвал волята Божия и нуждата от истинско служение и поклонение Богу като първо и необходимо условие за създаване на щастлив живот и трайно благоденствие на земята.