denvoda210315Областният управител д-р Мадлена Бояджиева ще открие на 22 март, неделя, в Тетевен международен форум, посветен на Световния ден на водата. Той се организира традиционно от Научноизследователски център по медицинска биофизика и община Тетевен. Тази година в събитието участват представители от България, Германия, Австрия, Швейцария и Русия.

В програмата са включени изказвания на Христо Янев, Николай Хаджиев, доц. Георги Глухчев, доц. Илияна Янева, проф. Стоил Караджов, инж. Атанас Атанасов, Александър Кундос и Ирина Митрофанова от Русия, Лиезелоте Едер и Пол Клеиндиенст от Швейцария, Таня Уил, Марита Шира Саар и Ролад Саар от Германия.

Проф. Игнат Игнатов – основен организатор на събитието, ще покаже резултати за полезното въздействие на планинска вода върху здравето на човека. Резултатите са в съавторство с доц. Борислав Великов и доц. Олег Мосин от Русия и са част от научно-практически проект „Природа, екология и дълголетие“, който се реализира в общини Тетевен, Ябланица, Угърчин и Луковит, област Ловеч и община Долни Дъбник, област Плевен. Те са представени от проф. Игнатов на конференция на Световен възрастов и демографски форум в Санкт Гален, Швейцария.

Чрез онлайн-връзка срещата в община Тетевен ще се включи в общата информационна мрежа на проект Международен Воден Мост 2015, който се организира от сдружение “Аз обичам водата” и Българска Асоциация по Водите.

На 11 юни в Тетевен се организират и Дни на планинската вода.