Областният управител Виктор Стойчев се срещна днес с посланика на Франция в България Жоел Мейер. Гостът бе придружен от съпругата си и директора на Френския институт в България Люк Леви.

Областният управител и Негово превъзходителство обсъдиха двустранните отношения между двете държави в контекста на политиките на сближаване на Европейския съюз. Стойчев запозна посланик Мейер със структурата на Ловешка област, инфраструктурата, туризма, икономиката, работните места. Коментирана беше подкрепата на европейските фондове за развитие на общините.

Негово превъзходителство посочи, че в момента Българо-френската търговска камара изготвя карта на икономическия потенциал на регионите в България и при следващото си идване в Ловеч той ще бъде заедно с нейни представители. Така те ще се запознаят на място с региона на Ловеч и с местните предприемачи, като областният управител заяви домакинството си за такава среща. Има френски инвеститори, които се интересуват от България, заяви посланикът.

За засилване на обмена между общините от област Ловеч и Франция се ангажира и директорът на Френския институт в България. Люк Леви изтъкна, че е запознат с добрите контакти на Ловеч с Лавал и с извършващите се културни обмени, и пожела Френският институт да бъде сътрудникът за задълбочаването и развитието на такива връзки с всички общини от областта и да лобира в родината си за засилване на тази дейност.

Гостите от Франция изразиха задоволството си от вчерашното си посещение в Езиковата гимназия в Ловеч, където Негово превъзходителство връчи ордена на академичните палми на учителката Галина Петкова. Там те разговаряха и с изучаващите френски ученици и днес споделиха, че са силно впечатлени от нивото на обучение на езика в гимназията.

В края на срещата си областният управител и посланикът на Франция си размениха протоколни подаръци. След това Негово превъзходителство се срещна с кмета на Ловеч.