Днес в Регионалния пресклуб на БТА в Ловеч областният управител инж. Светослав Славчев, директорът на ОДМВР старши комисар Станислав Великов и председателят на РИК – Ловеч, Валентина Недялкова представиха свършеното по организационно-техническата подготовка на вота на 11 юли.

Организационно-техническите мероприятия по обезпечаването на изборния процес от страна на областната администрация са извършени по график и в срок, обобщи инж. Славчев. Всички изборни книжа са приети от администрацията и са предадени на общините: протоколите и печатите за секционните избирателни комисии (СИК), хартиените бюлетини, окончателните списъци за гласуване. Разпространени са плакати, разясняващи начина на гласуване с машина – част от тях предоставени от ЦИК, друга част изготвени допълнително от областната администрация. Поддържа се всекидневна връзка с РИК и ОДМВР.

За изборния ден е изготвен план за действие от страна на администрацията, определени са дежурните служители и техните задължения, подготвени са дезинфекционните материали. Подсигурени са помещения за „Информационно обслужване“, които са подготвени от тях за изборния ден.

Осигурена е физическа охрана на всички СИК, съобщи директорът на ОДМВР. Близо 400 човека ще бъдат ангажирани с охраната в изборния ден, като целта е да бъде предотвратено извършването на престъпления. Създаден е оперативен щаб за приемане на сигнали в изборния ден, които веднага след това ще бъдат подавани в прокуратурата. До момента сигналите са десетки – най-често за купуване и продаване на гласове, докладвани са на прокуратурата, задържани лица няма. Най-много са сигналите за Луковит, там е проведена специализирана операция, проверените лица са профилактирани, няма образувани досъдебни производства. Като цяло под наблюдение е целият известен контингент, каза още старши комисар Великов, но са се появили и нови лица. Той обяви, че ежедневно се провеждат операции заедно с жандармерията, хванати на място купувачи и продавачи на гласове няма, не са намерени и списъци с имена.

Пет екипа ще приемат материалите от СИК в изборната нощ, информира председателят на РИК Валентина Недялкова. Създадена е организация за охраната и придвижването. Вчера е приключило обучението на СИК, проведено е и демонстрационно пробно гласуване във всички населени места, където ще се гласува със специализирано устройство, като днес то продължава в Ловеч.

При така осъществената подготовка считам, че сме напълно готови за провеждането на изборите за народни представители в неделя, коментира областният управител. Той призова служителите на МВР към още по-голяма бдителност и безкомпромисност в осигуряването на честен и прозрачен вот. А гражданите прикани да бъдат активни и да упражнят правото си на глас свободно, отговорно и осъзнато.

Гласоподавателите в област Ловеч са 119 044, 266 са до момента секционните избирателни комисии, разкрити са и 5 подвижни – за хората с увреждания – в Ловеч, Луковит, Троян, Тетевен и Угърчин, с машини ще се гласува в 176 СИК, като в 20 ще има по две машини, с хартиени бюлетини ще се гласува в 96 СИК.