Днес областният управител инж. Светослав Славчев проведе работна среща с ръководството на ОДМВР – Ловеч, и Районната избирателна комисия (РИК) по подготовката на изборите за президент и вицепрезидент и изборите за народни представители, които ще се проведат едновременно на 14 ноември.

Обсъдена бе създадената организация и предстоящите ангажименти за организирането на честен и прозрачен вот. Областният управител изтъкна, че очаква пълна координация между ведомствата, за да бъде обезпечен изборният процес и той да премине гладко и спокойно.

На срещата главният секретар на областната администрация Ваня Събчева информира за свършеното досега – определен е техническият екип за организационно-техническата подготовка на вота, като е разработен и утвърден планът му за действие, обезпечена е работата на РИК с осигурено помещение и всичко необходимо за дейността, изпратена на ЦИК и администрацията на Министерски съвет е информацията за брой избиратели и необходим тираж бюлетини, определени са помещенията за съхранение на бюлетините, на изборните книжа и материали и упълномощените да ги получат служители. Уточнена е необходимостта на общините от торби и кутии за отрязъци, поръчани са печатите за запечатване на помещенията, в които ще се съхраняват изборните книжа и материали след изборите. Изискана е информация от общините за помещенията за съхраняване на бюлетините, изборните книжа и материали след получаването им до предаването на секционните комисии. От сряда в областната администрация започват да пристигат изборните книжа.

В момента в РИК текат регистрациите на кандидатските листи, срокът за което изтича утре. Председателят Валентина Недялкова съобщи, че са образувани 269 секционни избирателни комисии (СИК), определен е броят на членовете им – 7-9, като срокът за назначаването им е 19 октомври. 176 са СИК, в които ще се гласува машинно, и 93 – с хартиени бюлетини. Най-малката секция е в с. Славщица (19 гласоподаватели), а най-голямата – в с. Кирчево (970). До момента са създадени и три подвижни СИК за хора с увреждания – в Троян, Тетевен и Луковит, три за поставени под карантина – Троян и Луковит, и три в ковид отделения – Троян и Луковит. Общият брой избиратели в област Ловеч са 118 514.

И за тези избори, които са 2 в 1, е предвидена разяснителна кампания. Кога и с колко машини се ще гласува пробно, ще стане ясно допълнително, но при всички случаи ще бъде проведено във всяко населено място, където вотът ще бъде даван със специализирано устройство.

Директорът на ОДМВР старши комисар Станислав Великов обяви, че се следва планът на министерството за изборния процес, създадени са координационни групи, днес ще бъде проведена и среща с прокуратурата, съставът е обучен. Предстои охранително обследване на секциите. Главен инспектор Петър Петров от РДПБЗН докладва, че се проследява за наличие на противопожарни уреди в секциите и как се действа с тях, генераторите, нужни при евентуални проблеми с електрозахранването, са проверени – всички са изправни. Създаден е щаб за изборите и план за обезопасяване на изборния процес.

Институциите заявиха, че строго ще се следи за нарушения на изборното законодателство и за обезпечаване на обществения ред.

Предизборната кампания започва на 15 октомври.