Писмо с исканията на протестиращите срещу ковид мерките изпраща на министър-председателя областният управител инж. Светослав Славчев. Това обяви той днес на срещата си с представители на хотели, ресторанти, заведения и нощни клубове, които покани вчера.

Председателят на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Мелта“ – Ловеч, Петко Игнатов изложи исканията им. Той изтъкна, че те напълно подкрепят въвеждането на зеления сертификат, но не и по начина, по който това е направено. Трябвало е да бъде предвиден гратисен период от поне 20 дни.

Игнатов съобщи, че половината от заведенията в Ловеч са затворени само пет дни след влизането в сила на заповедта на министъра на здравеопазването. Спадът на потреблението в заведенията и хотелите е над 80 на сто, което, съчетано с повишените над 300 % разходи за електроенергия и масовия отлив на персонал, ще доведе до фалит на бранша и до оставане без работа на хиляди заети в сектора.

От сдружение „Мелта“ настояват за приемане на социални и икономически мерки в подкрепа на туристическия бизнес, и в частност на заведенията и хотелите. Предлагат мярката 60/40 да бъде трайно удължена, докато процентът на ваксинираните у нас не достигне минимум 70 на сто. Дотогава помощи за хотели и заведения по мярката да се отпускат без оглед на спада на оборота спрямо предходната година, а докато има рестрикции – всички фирми от сектора да се подпомагат безвъзмездно с минимум 10 на сто от оборота им за същия период на 2019 г.

Сред исканията им са още за издаване на зелен сертификат да се признае и тестът за антитела, държавата да осигури на 100 % безплатни тестове, да има пунктове за тестове на открито, държавната и общинската администрация също да работи със зелен сертификат, както и големите хранителни вериги. Спешно да бъде разрешен и казусът с хора, които не може да се ваксинират поради заболяване или препоръки на лекари.

На срещата бе дадено предложение за пълен локдаун за заведенията от 1 ноември до началото на декември, но при условие че работодатели и работници бъдат обезщетени.

От сдружението заявиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще продължат с протестните си действия. Два дни поред – вчера и в сряда, те протестираха пред областната администрация.

И днес инж. Славчев, както и в двата дни на протеста, когато излизаше сред протестиращите, заяви, че разбира затрудненията им, солидарен е с притесненията им, и увери, че държавата ще намери правилните решения за защита на бизнеса.

Ситуацията с корона вируса е много тревожна, коментира на срещата зам.-областният управител Милко Недялков. Той запозна присъстващите с актуалната информация от РЗИ за заболеваемостта на двуседмична база. Към днешна дата 14-дневната заболеваемост в област Ловеч е 755,2 на сто хиляди население, като най-висока е в община Априлци – 1144, и община Ловеч – 1001,7. За седмица е скочила с над 180.