Приемам този център като трансформация на образованието, то не бива да бъде консервативна затворена система, то трябва да спазва принципите на постигнатото, но и да надгражда с позитивните достижения на науката. STEM центъра разбирам като една такава крачка, затова ви благодаря за усилията и ви поздравявам за реализацията на проекта. Това каза днес при откриването на STEM центъра „Наука и откривателство“ в Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч областният управител Виктор Стойчев. Той връчи на директора Венцеслав Георгиев поздравителен адрес, в който още се казва: „Образованието винаги е било и си остава сред основните приоритети на държавата. Ето защо приветствам въвеждането на новаторски подходи в обучението на децата.“

Стойчев разгледа центъра и изрази увереността си, че в него ще бъде развита територия, в която учениците ще изследват и експериментират, ще търсят и намират иновативни решения за проблеми от реалния живот.

STEM центърът е изграден в ППМГ по националната програма на МОН „Изграждане на училищна STEM среда“ и е на стойност 300 хил. лв. По него училището вече разполага с геодезична тотална станция със специализиран софтуер и метеорологична станция. В рамките на проекта е създадено ново учебно съдържание за 56 интегрирани урока, включващи предметите химия, физика, биология и математика, модули и извънкласни дейности като метеорология, геодезия, роботика, 3D принтиране, екология и астрономия с фокус върху STEM. В проектнобазирания образователен процес в STEM профилите ще бъдат прилагани иновативни интерактивни методи, съобразени с образователните нужди и стилове на учене на учениците. Специално място в проекта е отредено и на квалификацията на преподавателите, които са преминали през седем обучения за разширяване и допълване на професионалните им компетентности.