Сградите на областната администрация и на дом „Преслав“ в Ловеч да бъдат включени в мерките за енергийно обновяване предлага на община Ловеч областният управител Виктор Стойчев. Те се предвиждат в инвестицията „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния сграден фонд“, подготвяна за изпълнение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) във връзка с националния план за възстановяване и устойчивост. Инвестицията включва три компонента, като първият е „Публични сгради“ и за него се предвижда финансиране на мерки за устойчиво енергийно обновяване на държавни и общински сгради, сред които сгради за административно обслужване, за обществено обслужване в областта на културата и изкуството, сгради за спорт. Основен фокус на планираните мерки е повишаването на енергийната ефективност на обектите.

В рамките на компонента „Публични сгради“ допустими бенефициенти са общините в партньорство с компетентен национален орган или собственик на сграда. Информацията за сгради, чиято собственост е различна от общинска, се събира от общините в координация със съответните държавни ведомства и се изпраща в МРРБ. Предстои изготвяне на анализ и методология с критерии за териториално разпределение на финансирането между общините по видове сгради, отчитащо спецификите на съответните територии и състоянието на публичния сграден фонд.

След като общините изпратят информацията в МРРБ, ще бъде извършено индикативно териториално разпределение на финансовия ресурс. Ако някоя община не предостави информацията, предвиденият ресурс ще бъде разпределен на база определените критерии и данните от общините, които са подали информацията.

Областният управител като собственик на държавни публични сгради извърши приоритизиране на сградния си фонд с нужда от енергийно обновяване и предостави на община Ловеч списък с три сгради с изискуемата за тях информация. Освен на областната администрация и дом „Преслав“ в него е включена и къщата „Екатерина Пеева, Тодор Тодоров“ в кв. Вароша.

По същата процедура областният управител предложи на община Ябланица да включи за финансиране в мерките за енергийна ефективност сградата на бившата музейна сбирка „Васил Левски“ в с. Батулци, която също е държавна собственост.