Областният управител инж. Светослав Славчев връчи днес благодарствени грамоти на участниците в областния кръг на процедурата за попълване на националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2021 г., който се проведе през юли. Тогава кандидатстваха с ритуала „Гроанки“ Групата за автентичен фолклор „Тарамбера“ при Народно читалище „Хлевенец – 1919 г.“ – с. Хлевене, и Групата за автентични танци при Народно читалище „Светлина – 1927 г.“ – с. Лисец, с традиционните танци и детски игри „Един век – Маджарица, Чушмерджан, Кривици и Коцина“. Спечелиха представителите на Лисец.

Днес секретарят на читалището в Хлевене Адриана Тодорова и Снежана Карамишева от настоятелството на читалището в Лисец и участник в танцовата трупа приеха благодарността на областния управител.

„Живи човешки съкровища – България” е национална система за съхраняване на традициите, част от пилотна програма на ЮНЕСКО, която тръгна у нас през 2008 г. Целта на програмата на ЮНЕСКО е да се съхрани нематериалното културно наследство и за бъдещите поколения.

И въпреки че на националния етап нашите представители не се пребориха за включване в националната представителна листа на нематериалното културно наследство, днес областният управител им благодари за участието, пожела им да не се отказват и за следващите издания на надпреварата и ги поздрави за запазването на фолклорната традиция в годините и предаването й на младите.

Двете дами благодариха на областния управител за уважението и увериха, че ще продължат да развиват родния фолклор. Ритуалът „Гроанки“ запазва своето място във всеки празник в Хлевене, той е бил позабравен в годините, но е възроден отново през 2019 г. специално за група гости на селото от САЩ. Тогава освен песни, танци и автентични носии хлевенци показали на чужденците и своите характерни ястия.

Групата за автентични танци на Лисец е неизменен лауреат от фестивала за автентични фолклорни песни и танци в Копривщица с традиционните танци и детски игри. Тях представят и всяка година на празника на селото 2 август. Първите стъпки на тези танци и игри са направени още преди век, а се изпълняват като композиция и танцова трупа вече 50 години. Участват 3-4 поколения, най-младият е под 10 години, а най-възрастният – над 70. Отличават се с автентичната носия, стъпките и хвата на ръцете.

От читалището в Лисец замислят следващия път да участват в процедурата за попълване на националната система „Живи човешки съкровища – България“ с типичната лисешка курбан чорба. Тя също е традиция за празника на селото, приготвя се на огън на открито в големи казани и събира стотици гости в местността „Врани кладенец“.

Ловешка област има още много какво да покаже, и като емоция, и като можене, и като приемственост, и като стил, коментира инж. Славчев. Той призова талантите в областта на фолклорното изкуство във всички възрастови групи, организирани към читалища, училища, културни центрове и институции, сдружения да не спират да развиват българския фолклор, защото „той е магията, съхранила ни като народ през вековете, и има нужда да бъде споделян“.