todor_kirkov2810132

Областният управител на Ловеч Милко Недялков участва в тържествената церемония по случай празника на ловешкото СОУ „Тодор Кирков“. „Най-голямото доказателство за качеството в обучаването на децата, са техните успехи с многото отличия от олимпиади и научни надпревари, училището защитава славата си на едно от най-добрите в областта.“С тези думи губернаторът приветства ръководството на школото, учениците и гости на тържеството.

На официалната церемония присъстваха началникът на Регионалния инспекторат по образованието Райко Райков, директорът на дирекция „Образование и култура“  Димитрина Дренска и началникът на отдел „Духовни дейности“ Пламен Митев в община Ловеч.

todor_kirkov2810131Отец Любомир Казашки отслужи водосвет за здраве, приповдигайки духа на най-малките при поръсването със светена вода.

Преди тържествената част учениците участваха в междуучилищен спринт-маратон, като отличието завоюваха малчуганите от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Представителите на празнуващия домакин се отзоваха на последно място след нелепо спъване на една от участниците, жалваха се от училищното настоятелство.

Патронът на училището  Тодор Кирков е прочут революционер е роден на 28 ноември 1847 година. Заради родолюбието си и борбата му за свобода, Войводата е символ на Ловеч като на него са кръстени площад в центъра на стария град, футболен отбор през годините и колоездачно дружество.