Областният кризисен щаб по здравеопазване заседава в Областна администрация. Той бе председателстван от областния управител Ваня Събчева. В дневния ред бе предвидено представяне на актуална информация за заболеваемостта в общините от директора на РЗИ д-р Анета Винева, която ежедневно се предоставя и на обществеността, информация от общините в област Ловеч за предприетите мерки за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция, както и информация от Областна дирекция „Безопасност на храните“ за извършените проверки.

Да припомним, че съгласно чл. 209, ал. 1 от Закона за здравето административнонаказателната отговорност за нарушения или неизпълнение на мерките се реализира от РЗИ, МВР и кметовете на общините. Заболеваемостта се увеличава в цялата страна, което налага и да се засили контролът по спазването на разписаните вече противоепидемични мерки, апелира Събчева в началото на срещата. Тя представи на вниманието на участниците и последно писмо на Министъра на здравеопазването от днес, 12 октомври. В него също се подчертава: С цел ефективното прилагане на мерките и постигането на реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция е необходимо осъществяването на засилен контрол от компетентните органи“.

Към момента общо диагностицираните случаи на COVID 19 в областта са 100, активни са 24, като от тях 15 са на домашно лечение и 9 са настанени за лечение в двете болница – Белодробната в Троян, където има 5 пациенти и Инфекциозно отделение на МБАЛ – Ловеч, където се лекуват 4 болни, излекувани са 74.

В община Ловеч 7 са на домашно лечение, 5 в болница, в община Тетевен – 3 на домашно лечение и едно лице е хоспитализирано, в общините Троян и Априлци има по едни на домашно лечение и един в болница, в Луковит един пациент е на домашно лечение, в Угърчин – две лица са на домашно лечение, в община Ябланица няма диагностицирани случаи на този етап, отчете д-р Винева. Тя акцентира, че към 11 октомври за последните две седмици общо диагностицираните случаи в област Ловеч са 26, което на база броя на населението е прави 21, 2 на 100 000.

От началото на епидемията до преди две седмици ние бяхме в зеления периметър с ниска заболяемост – под 20 на 100 000, след последните доказани случаи вече сме на границата между зеления и жълтия сектор – за средна заболяемост, докладва още директорът на РЗИ. Тя подчерта, че в област Ловеч заболеваемостта е най-ниска в сравнение с другите области в страната, като все още няма преминала област във високите стойности – повече от 120 на 100 000 население. Д-р Винева акцентира, че екипът й продължава непрекъснато да извършва и проверки за спазване на противоепидемичните мерки, като подчерта, че в ученически и педагогически колективи ситуацията е спокойна.

Проверки извършват и ОД на МВР, ОДБХ, като по време на срещата стана ясно, че най-често нарушения се наблюдават в малките хранителни магазини. Тези проверки ще продължат и в изпълнение на писмото на Министъра на здравеопазването: „С цел превенция на COVID 19 и запазване живота и здравето на работещите и техните семейства на индивидуално ниво, както и правилното функциониране на критични инфраструктури и други със значение за обществото обекти и услуги на национално ниво – в т.ч. търговски обекти, обществен транспорт, масови мероприятия и т.н. – е необходимо да създадете организация по места, в т.ч. в регионалните подразделения за правилното въвеждане, стриктното придържане и контрол на прилагането на временните противоепидемични мерки на работните места“.

Коронавирус има, той е сред нас, опасността не е отминала, напротив – с идването на есента и зимата тя се засилва. Апелирам всички вие – общини, структури, които имат разпореждането да осъществяват проверки, да се активизират и наистина да създадем среда, в която да ограничим разпространението на инфекцията. За целта контролът е най-важен, за да не допуснем рязък скок на заболелите, което ще натовари системата на здравеопазването от една страна, но което е най-важно – ще доведе и до тежки случаи, апелира областният управител.