ou3101152Областният управител д-р Мадлена Бояджиева откри семинар по проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”.

„Темата за планиране на социалните услуги вече отдавна е поставена във фокуса на внимание в Областна администрация. Областната стратегия за развитието на социалните услуги (2011- 2015) – документ, в който е заложено и пранирането, е разработена като секторна политика в област Ловеч и e представена за обсъждане и утвърдена от Областния съвет за развитие още през 2010 г. Целта й е да превърне област Ловеч в регион с достъпни, разнообразни и качествени социални услуги, които допринасят за подобрено качество на живот, максимална самостоятелност, пълноценна реализация и грижа за общностите в риск”, каза при откриването д-р Бояджиева.

По думите й инициативата за областно планиране на социални услуги, заложена в Стратегията, е подкрепена и от Министерство на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, в синхрон с националните приоритети на социалната политика и с приоритетите в програмата на УНИЦЕФ за България.

Областният управител подчерта, че основният екип на Звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги е разгледал и приел предложения от областните координатори по същия този проект първия в страната разписан Механизъм за периодичен преглед и актуализиране на областната стратегия. Той е предназначен за всички заинтересовани страни на областно, общинско и местно ниво, ангажирани с развитието и управлението на социални услуги и мерки, доставчици на социални услуги, неправителствени организации, работещи в сферата на социалното включване и дори е представен като добра практика на работна среща в АСП.

ou3101154„Очаквам днешният семинар да даде насоки за планиране на социални услуги в областта за новия програмен период 2016-2020 г.”, подчерта още д-р Мадлена Бояджиева.

Проект “Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище“ се изпълнява от АСП като бенефициент в партньорство с ДАЗД с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Той е планиран да допълни и подкрепи стартиралата в България реформа в областта на социалните услуги, наложила през последните години като основен приоритет деинституционализацията и промяна в управлението на съществуващите институции в посока тяхното преструктуриране и трансформиране в услуги в общността.

Основните дейности са насочени към развиване на капацитета и уменията за планиране и управление на развитието на системата от социални услуги, както и за предоставяне на услуги на хората в риск.