chetenenikiforov1210164Националната седмица на четенето в логопедичния кабинет на ОУ”Христо Никифоров” беше открита от Областния управител г-жа Ирина Митева. Тя прочете на учениците от първи клас приказките „Такива ми ти работи” и „Малкият Хитър Петър”. В края на посещението си тя подари на малките ученици книжки, които да прочетат сами в края на първи клас.

ОУ „Христо Никифоров“  отбеляза  Националната седмица на четенето с богата гама от инициативи.  Седмица на четенето се организира за втора поредна година от Министерството на образованието и науката и е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. В организираните прояви взеха участие  всички ученици от първи до седми клас.  Първокласниците  се включиха  с драматизация на приказка. Те бяха посетени от ученици от четвъртите класове, които им четоха свои любими приказки.                    

Инициативите на второкласниците включваха изработване на класна книжка с илюстрации по прочетена приказка и подаряване книга на приятел. Посетиха регионалната библиотека,където научиха факти от живота на Ран Босилек и четоха негови стихове. В рамките на инициативата децата от третите класове си размениха любими детски книжки и организираха карнавал „Моят любим приказен герой”.

chetenenikiforov1210161Учениците от  четвъртите класове посетиха Регионаблната библиотека”Проф.Беню Цонев” , четоха на по-малките и представиха интересна книга пред свои съученици, за да ги стимулират да я прочетат и те.

Учениците от пети , шести и седми клас организираха „Работилница за творческо писане” и представиха свои авторски текстове пред съучениците си. Представиха творчеството и любопитни факти от живота на харесван от тях  поет или писател.

На 12 октомври се проведе състезание по български език за учениците от 5 до 7 клас като най-добре представилите се получиха награди от различни издателски къщи.

В логопедичния кабинет на училището беше поставена Къщичка за книги, чиято цел е по  привлекателен начин малките ученици да бъдат стимулирани да четат, да даряват, да обменят книги и да развиват своето въображение. Първите книги в къщичката дари г-жа Ирина Митева.