След като върна за ново обсъждане решение № 422 от 29 юли т.г. на общинския съвет в Ловеч, със заповед от вчера областният управител инж. Светослав Славчев върна и решение № 434, пак от 29 юли, поради незаконосъобразност. То е за отдаване под наем на имот, публична общинска собственост – язовир „Усойца“ в с. Къкрина, за който е постъпило в община Ловеч инвестиционно намерение за наемане за рибовъдство.

Решението не е съобразено с разпоредбите на Закона за водите и Закона за концесиите, които са специални по отношение на общия Закон за общинската собственост и уреждат реда за управлението и предоставянето на водите, водните обекти и водностопанските системи и съоръжения, публична общинска собственост, изключващ отдаването им под наем. Налице е съществено нарушение, тъй като за общинския съвет липсва възможност за вземане на решение за отдаване под наем на имоти, които подлежат на експлоатиране единствено чрез концесия по силата на тези два закона.

Язовир според Закона за водите е водностопанска система, включваща водния обект, язовирната стена, съоръженията и събирателните деривации, както и земята, върху която са изградени. По отношение на язовирите действа специална разпоредба от този закон, която изисква с договора за концесия за водностопански системи и водностопански съоръжения, публична общинска собственост, да се определят местата за общо ползване на водите и водните обекти и съществуващите права на използване на водите във водохранилището, като с концесионния договор се определят конкретните задължения на концесионера по управлението и поддържането на съоръженията.

Законът за водите дава възможност за отдаване под наем на язовирната стена, като тази възможност е свързана единствено с избора на оператор на язовирната стена, но не и на язовира.