На проведено заседание на 21.12.2023 г. Общинският съвет разглежда представено от кмета на Община Ябланица предложение за одобряване на структурата и общата численост на Общинска администрация – Ябланица, но го отхвърля и не го приема във вида, предложен от кмета. След повторно гласуване по предложение на председателя на Общински съвет се приема решение по направено последващо предложение, с което е направено изменение на представената структура на администрацията и е посочено, че броят на заместник- кметовете ( на Община Ябланица) ще бъде увеличен от един на двама. Освен тази, са направени  и други промени в числеността на администрацията.

В чл.21,ал.1,т.2 от ЗМСМА е регламентирано, че Общинският съвет одобрява общата численост и структурата на общинската администрация в общината. Това обаче става по предложение на кмета на общината.

Кметът на общината е орган на изпълнителната власт, съгласно чл.38, ал.1 от ЗМСМА. Той ръководи цялата изпълнителна дейност на общината според чл.44,ал.1,т.1 от ЗМСМА, а по силата на т.3 назначава и освобождава от длъжност заместник- кметовете на общината.

С приемането на решение №12 , Общински съвет – Ябланица е излязъл извън нормативно установената си компетентност, изземвайки правомощията на кмета на общината.

Предвид горепосоченото Областният управител Виктор Стойчев счита ,че решение №12 е прието извън нормативно установената компетентност на Общински съвет- Ябланица  и  го връща за ново обсъждане.

Върнатото решение не влиза в сила и следва да се разгледа от Общинския съвет в 14 дневен срок от датата на издаване на заповедта.