Област Ловеч е готова за посрещане на нова пандемична вълна, като в съответствие с националния план за борба с ковид са разчетени ресурсите за осигуряване на спешна помощ, първична извънболнична помощ, специализирана извънболнична помощ и лечението на пациентите в болниците. Осигурени са лични предпазни средства, медикаменти, консумативи и всичко необходимо за лечение на ковид пациенти.

Този основен извод направи днес и. д. директорът на РЗИ – Ловеч, д-р Росица Милчева след заседание на Областния кризисен щаб по здравеопазване. То се проведе в изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването за запознаване с националния план за борба с ковид и привеждането му в случай на повишаване ръста на заболеваемостта. Обсъден бе контролът за спазването на въведените противоепидемични мерки и на предписаната задължителна карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители, като бе отчетено добро взаимодействие досега между институциите. Коментирана бе своевременната диагностика и лечение, включително осигуряване на необходимия брой легла за хоспитализация на пациенти с ковид, които се нуждаят от болнично лечение и интензивни грижи.

Около 30 на сто у нас са се срещали с вируса (6 % официално преболедували) и 15 % са ваксинирани, но тези 45 % не дават необходимата защита, затова ваксинацията е единственото решение, беше изтъкнато на заседанието. Но въпреки този не особено висок колективен имунитет и макар че делта вариантът на ковид е със силна скорост на разпространение и атакува основно по-младите, те нямат придружаващи заболявания, затова очакванията са новата вълна да не е така агресивна като онази през ноември м. г.

Общият брой преболедували в област Ловеч от началото на пандемията до днес е 4,7 %, или 5776 души. 14-дневната заболеваемост към днешна дата е 13,9 на 100 хиляди население при 19,2 за страната. Макар и да регистрираме относително спокойна епидемична обстановка, заболеваемостта плавно се покачва в последните три седмици. Към днешна дата област Ловеч все още е в зелената зона.

9 % са болничните легла за ковид пациенти в лечебните заведения в областта към настоящия момент и съобразно заболеваемостта ще бъдат увеличавани.

13 са общо интензивните легла за областта, 7 в областната МБАЛ – Ловеч, и 6 в общинската МБАЛ – Троян. Областната болница в Ловеч е необходимо да сключи със здравната каса допълнително споразумение за финансиране на ковид интензивни легла, а МБАЛ „Кардиолайф“ – за шест общи ковид легла, каквото решение се оформи на заседанието на щаба. За шестте в общинската болница в Троян то вече е сключено. По искане на кмета на Троян Донка Михайлова ще бъде предложено на здравното министерство осигурените средства за преструктуриране на отделения за ковид и за апаратура да бъдат насочени директно към болниците, за да се усвоят много бързо, вместо процедурите да се движат от министерството, както е в момента, и да се бавят месеци наред.

За новата учебна година очакванията са за максимално дълъг присъствен учебен процес, броят на ваксинираните учители и непедагогически персонал е много над средното ниво за страната, като вече има и ученици, които са имунизирани. В училищата е създадена безопасна среда за обучение.

Заседанието на областния кризисен щаб по здравеопазване бе ръководено от областния управител инж. Светослав Славчев, в работата му участваха директорите на болниците в област Ловеч, представители на общините, на РЗИ, ОДМВР, РДПБЗН, ОДБХ, РУО, ЦСМП, РЗОК.