Павлин Иванов

Никой от нас не е работил в условията на коронавирус в България, каза на днешния брифинг областният управител Ваня Събчева. Всички ние се опитваме да даден всичко от себе си и да спазва инструкциите и указанията, които получаваме от Националния щаб. За съжаление, както всички вече знаете, имаме първата положителна проба за COVID-19 на територията на област Ловеч. Призовавам всички хора да си останат в къщи, да бъдат отговорни и да не подценяват ситуацията, каза още Събчева.

В тази връзка са взети решения от Областния щаб, да се поиска от Националния щаб, да бъдат въведени по-строги мерки, да бъдат затворени всички търговски обекти, без хранителни магазини, аптеки, банки.

Друго решение, което е взето, да се поиска от Министъра на здравеопазването заповедта, относно рисковите страни. Т.е. всички страни, в които има коронавирус , за да се получават бързо имената на хората, завърнали се от тях с цел проследяване на тяхното състояние.

Директорът на РЗИ д-р Винева съобщи, че към момента са получават данни само от няколко страни: Италия, Южна Корея, Иран и Китай! Съгласете се, че има много повече страни с висока степен на разпространение на коронавируса.

Реално, към момента пристигат данни за пътуващите само за тези 4 държави, подчерта д-р Винева.