Областните управители ще работят заедно по приоритети за решаване на проблеми на администрацията и на важни въпроси за всяка от областите в страната. Около това се обединиха те на среща днес в Шумен.

Решено е да бъдат създадени работни групи от областни и заместник областни управители, които да работят по основните направления – сектор ВиК, европейски проекти, пътна инфраструктура, енергийна ефективност, държавна собственост. Това е с цел разделение на отговорностите, за да можем по-бързо да постигнем заедно резултати, обобщи домакинът – областният управител на Шумен д-р Владимир Йолов. Ще се провеждат регулярни месечни срещи във всяка от областите. Целта е, обясни областният управител на Ловеч Виктор Стойчев, да може заедно да се решават проблемите на всяка област, а не всеки да действа сам и поотделно. Ще се организират и онлайн срещи всяка седмица за постигане на още по-голяма оперативност, както и месечни срещи с Министерски съвет. С оглед икономическата ситуация ще бъде направено предложение до Министерския съвет да задвижи по-бързо актуализацията и проверките на важните за всеки град проекти, за да може да се актуализират цените и фирмите да продължат да работят.

На срещата днес са коментирани и конкретни предложения, които ще бъдат отправени към Министерски съвет и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, касаещи възможността областните администрации да кандидатстват по различни програми и проекти, тъй като тези възможности в последните години все повече се били орязани. Ще бъде изпратено и писмо до Министерството на туризма, което касае възможностите за прилагане на конкретни политики от страна на областните управители за подкрепа на туризма и местните регионални дейности в тази сфера.

Обсъдени на срещата са и възможности за прилагане на един и същ модел в отделните области за информиране и подпомагане на дейността на училищата и детските градини.