На заседание вчера на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата бе докладвано изпълнението на областната план–програма по безопасност на движението за първото и второто тримесечие на 2021 г., както и бяха обсъдени мерки за подобряване на пътната инфраструктура. Председател на Комисията е зам.-областният управител Милко Недялков, а членове – представители на ОДМВР, „Пътна полиция“, РДПБЗН, Областно пътно управление, ЦСМП, общините в област Ловеч, БЧК, СБА, РЗИ, РУО, Окръжна прокуратура, “Автомобилна администрация“.

От началото на годината до сега регистрираните пътнотранспортни произшествия (ПТП) на територията на област Ловеч са 77, 14 са загинали, 13 тежко ранени. В сравнение с 2020 г. се наблюдава ръст и при катастрофите – с 20 повече, и при загиналите – 9 повече, както и при ранените – трима повече. Най-много са ПТП на територията на община Троян – 19 с трима тежко ранени, няма загинали. Следва община Ловеч – 18 ПТП, без загинали, трима тежко ранени. Без загинали и ранени са три ПТП в община Априлци. По трима тежко ранени и един загинал са регистрирани в община Луковит – при 12 ПТП, и в община Тетевен – 8 ПТП. В община Ябланица катастрофите са 5, няма загинали, един тежко ранен. Най-много са загиналите на територията на община Угърчин – 12, при 7 ПТП, без ранени.

Предвид увеличението на ПТП сме предприели незабавни мерки – засилено полицейско присъствие по невралгичните участъци по път I-4 и I-3, като в петък и неделя има допълнителни наряди – целта е да намалим произшествията, докладва началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Николай Недялков.

Травматизмът е ужасен, коментира зам.-директорът на ЦСМП д-р Силвия Моева, при последното ПТП край Микре от 5 участници нито един не остана жив. Според нея 90 % от случаите са заради недисциплинираността на водачите. Трябва да се работи и по възпитанието на шофьорите, иначе ще продължим да отчитаме същата статистика, препоръча д-р Моева. Иначе тя отчете подобрено взаимодействие между спасителните служби при ПТП и изграден капацитет за оценка и управление на риска при ПТП или усложнена обстановка. 84 пострадали при ПТП са обслужени от ЦСМП, 63-има са транспортирани до лечебни заведения. Най-честите диагнози са контузия на глава и на гръден кош. Времето за реакция на линейките е било до 20 минути.

За миналата година са установени три участъка с концентрация на ПТП, обходени са, набелязани са краткосрочни мерки за обезопасяването им, докладва директорът на Областното пътно управление – Ловеч, инж. Георги Грозданов. Продължава текущият ремонт и поддържането на републиканската пътна мрежа на територията на областта. Работи се по 6 превантивни обекта от третокласната пътна мрежа, където се прави ремонт на настилката, съоръженията и пътните принадлежности (хоризонтална маркировка, ограничителни системи и вертикална сигнализация). През първото полугодие на 2021 г. вече са монтирани близо 3000 м ограничителни системи, в това число около 1600 м увредени от ПТП, поставени са и над 170 нови пътни знака. Във връзка с туристическия сезон в момента се изпълнява хоризонтална маркировка по основните направления – път I-4 (София – Варна), I-3 (София – Русе) и II-35 (Плевен – Ловеч – Троян – Кърнаре). Предстои полагане на хоризонтална маркировка и по третокласната пътна мрежа. По договора за текущо поддържане са изпълнени редица дейности – почистване на окопи, профилиране на банкети, ремонт на малки съоръжения, оформяне корони на дървета, отсичане на дървета, изсичане на храсти, косене, почистване на твърди битови отпадъци. През април, май и юни са изкърпени близо 43 хил. кв. м настилка.

В резултат на извършена проверка на потенциално опасни прораснали и изсъхнали дървета по път I-4 в участъка Микре – Сопот от назначена от областния управител комисия са установени и маркирани опасните дървета и предстои тяхното премахване, съобщи още Георги Грозданов.

Участвалите в заседанието на Областната комисия представители на общините – Ловеч, Троян, Луковит, Тетевен и Ябланица, докладваха своите мерки, сред които полагане на хоризонтална маркировка, нови пътни знаци, рехабилитация на улична мрежа, изграждане на видеонаблюдение, огледи на основни пътни артерии и кръстовища, поставяне на изкуствени неравности за ограничаване на скоростта, опресняване и осветяване на пешеходни пътеки.

От РУО докладваха, че в детските градини и училищата се провежда обучение по безопасност на движението, на всеки четири години учителите преминават опреснителни курсове. В училищата се провеждат и извънкласни инициативи по темата. Стартирал е и модулът „Площадка за обучение по безопасност на движението на пътищата“ по националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, като са осигурени средства за изграждане и оборудване на вътрешна или външна площадка. За учебната 2020/2021 г. от Ловешка област са включени две детски градини – в Ловеч и Тетевен, и пет училища – в Троян, Ябланица, Летница и Тетевен. Одобрени за следващата учебна година са две детски градини – в Ловеч и с. Галата, и пет училища – в Ловеч и Луковит. През учебната 2020/2021 г. за първи път е проведено и национално състезание по безопасност на движението по пътищата, като представителят на Ловешка област е победителят от областния кръг – училището в с. Румянцево. Денят на безопасността на движението по пътищата 29 юни се отбелязва във всички детски градини и училища с различни инициативи – викторини, презентации, състезания с велосипеди, информационни табла, конкурси за рисунка.

На заседанието на Комисията бяха обсъдени и препоръките на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ за предприемане на действия по организация и изпълнение на мерки, предвидени в годишната областна план-програма за 2021 г. Сред тях са координация и взаимодействие между стопаните на пътища – общини и ОПУ, и ОДМВР за предприемане на съвместни действия по подобряване безопасността на пътната инфраструктура, извършване на огледи на състоянието й, изготвяне на цялостна оценка на транспортно-експлоатационното състояние на пътната мрежа, за да се приоритизират и заложат най-неотложните мерки по безопасност на движението по пътищата за следващата планова година.