На заседание на 26 юни на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата бе обсъдено изпълнението на областната план–програма по безопасност на движението за първото и второто тримесечие на 2023 г., както и бяха обсъдени мерки за подобряване на пътната инфраструктура. Общините, Областното пътно управление (ОПУ) и Регионалното управление на образованието (РУО) докладваха извършените дейности за първото полугодие, както и предвиденото до края на годината.

Сред докладваните от общините мерки са почистване на крайпътни пространства от храстовидна и дървесна растителност с цел подобряване на видимостта, полагане на пътна маркировка, ремонт на пътни знаци и монтиране на нови, рехабилитация на улична мрежа, поставяне на изкуствени неравности за ограничаване на скоростта, изграждане на тротоари, опресняване и осветяване на пешеходни пътеки.

От ОПУ докладваха за изкърпени повредени площи, дупки и деформации по настилката, дейности по подобряване на отводняването, изсичане на храсти, ограничаващи видимостта, и косене на банкети, почистване на окопи и регули. Във връзка с изпълнението на областната план-програма по безопасност на движението са проведени открити процедури за възлагане изработване на технически проекти за извършване на основен ремонт на пътя Ловеч – Радювене – Орляне – Угърчин, пътя Плевен – Ловеч – Троян – Кърнаре, има влезли в сила решения за избор на изпълнител, предстои подписване на договори.

За изпълнение през тази година в програмата са предложени пътят Гара Бяла – о.п. Плевен – Луковит – Коритна – Ябланица; пътят Ловеч – Троян; Луковит – Дерманци – Угърчин; (о.п. Ловеч – Троян) – Орешак – (Велчево – Дебнево); (Български извор – Микре) – Борима – Дълбок дол – гара Добродан (о.п. Ловеч – Троян); (о.п. Плевен – Луковит) – Крушовица – Садовец – Дерманци – Торос – Гложене, както и ремонт на мост на пътя Пордим – Вълчитрън – Дойренци. Тези обекти за строителство са с изготвени технологични проекти, съгласувани с Института по пътища и мостове. Ще бъдат изпълнявани при наличие на финансов ресурс след включване в програмите на Агенция „Пътна инфраструктура“.

На заседанието от РУО представиха данни за обезопасяване на районите около училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностното развитие. Сред тях са подновяване на пешеходни пътеки и поставяне на светлинна маркировка, поставяне на повдигнати пешеходни пътеки на прилежащи на училището улици и пътни знаци, указващи, че в близост преминават деца. Оказа се обаче, че не навсякъде мерките, свързани с безопасността на децата, са изпълнени, и това е препоръката на РУО към общините.

Във връзка с утрешния Ден на пътната безопасност 29 юни в общините ще бъдат проведени различни занимания, насочващи вниманието на децата към безопасността на движението.

Съгласно областната план-програма предстои и провеждане на пълномащабно учение по безопасност на движението по пътищата, тази година то ще се проведе в Троян, допълнително ще бъде обявено кога.