Областната администрация реализира за пети път инициативата „Нощ на литературата“. Така днес Ловеч днес стана едно от 16-те населени места у нас, популяризиращи четенето и съвременните европейски автори.

Това е международно събитие, в което България участва за 12-а поредна година, сега темата е „Книгите са нашите острови на нормалност”. Провежда се по едно и също време в различни европейски градове. У нас известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Четенията се провеждат на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“.

В Ловеч читателските гнезда тази година бяха ОУ „Васил Левски“, Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ и арт кафе-книжарница „При Роси“. Избрани бяха книгите „Невидимото дете“  на Тубе Янсон, „Актриса“ на Ан Енрайт и „Трудни любови“ на Итало Калвино. Откъси от тях четоха директорът на Драматичен театър – Ловеч, Биляна Петрова и актьорите Диана Спасова и Деян Жеков.

И на трите места на томбола сред присъстващите бяха разиграни по десет безплатни читателски карти, по един пропуск за двама за представлението „Българи от старо време“ на 29 септември и по един билет за двама за филм в кино „Космос“ в периода 27 септември – 27 октомври.

Сред публиката днес беше и заместник областният управител Нели Читинова, която връчи благодарствена грамота от името на областния управител Виктор Стойчев на партньорите на инициативата.

Областната администрация е единствената областна администрация у нас, която реализира това събитие.