И тази година, за четвърти пореден път, областна администрация – Ловеч, провежда инициативата „Нощ на литературата“. Читателските гнезда в Ловеч са детска градина „Зора“, Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ и Клуб на дейците на културата. За най-малките по-рано през деня бе представена книгата „Хиляди чудеса“ на италианския автор Джеронимо Стилтън, в библиотеката – „Смокинята“ на словенеца Горан Войнович, откъси четоха актьорите от Драматичния театър в Ловеч Мелис Скендерова и Марина Георгиева. И на двете места събитието започна с изпълнение на флейта от две единадесетокласнички от Езиковата гимназия в Ловеч – Виолета и Мария. В 17.30 ч. в КДК „Нощ на литературата“ продължава, като актьорът Явор Костов ще чете откъс от книгата “Absolvo te“ на българина Георги Бърдаров.

Областният управител инж. Светослав Славчев лично се включи в това международно събитие, целящо да популяризира съвременни европейски автори и да стимулира четенето. Той благодари за партньорството на Регионалната библиотека, която подкрепя областната администрация в реализирането на инициативата още от самото начало, и връчи благодарствена грамота на директора Юлиана Цанова. Тя от своя страна обяви: „Удоволствие е да се работи с областната администрация!“. Проявилите най-голям интерес към литературата получиха награди, разиграни чрез томбола – читателски карти за библиотеката, билети за театър, билети за кино „Космос“ и книги.

Областната администрация в Ловеч е единствената областна администрация, която реализира тази инициатива за популяризиране на четенето и европейската литература сред обществеността, привличайки различни институции за партньори. Точно за нея в началото на годината администрацията получи награда – второ място в конкурса за добри практики в държавната администрация на Института за публична администрация в категория „Социална отговорност“ за практика, която служителите прилагат в полза на обществото.

На днешния 7 септември Ловеч е част от десетките европейски градове, в които се чете европейска преводна литература. Тази година България се включва за 11-и път, инициативата се провежда в 18 населени места у нас.