konsultaciiou609163Областният управител Ирина Митева насрочи и проведе консултациите за определяне състава на Районна избирателна комисия (РИК) – Ловеч във връзка с произвеждането на изборите за Президент и Вицепрезидент и на Националния референдум на 6 ноември т.г. В тях участваха Николай Нанков от ГЕРБ, Петър Моев от Коалиция „БСП  Лява България“, Сурай Велиева от ДПС, Адриан Асенов от „Атака“, Младен Близнаков от Реформаторския блок, Иван Иванов от Коалиция Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО, Пенко Пенков от Коалиция „България без цензура“ (ББЦ) и Бисер Димов от Коалиция АБВ, всички те упълномощени от парламентарно представените партии и коалиции или такива, които имат представители в Европарламента.

Ирина Митева откри срещата като посочи, че за провеждането й е публикувано съобщение на страницата на Областна администрация и изпратени покани до партиите и коалициите от 43-то НС, съгласно изискванията на  ЦИК.

konsultaciiou609162Тя запозна присъстващите с решението на ЦИК от 26 август т.г., което определя броя на членовете на РИК Ловеч – общо 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите – за ПП ГЕРБ – 4, за Коалиция „БСП Лява България” – 2, за партия ДПС – 2, за Коалиция „Реформаторски блок“ – 1, за Коалиция „Патриотичен фронт“ – 1, за Коалиция „България без цензура“ – 1, за партия „Атака” и за Коалиция „АБВ“ – по 1 член.

След направената проверка на представените документи, станаха ясни и предложенията. От ГЕРБ поискаха председател и трима членове и резерви, „БСП Лява България” поиска зам.-председател, член и резервни членове, а ДПС – секретар, член и резерви. Зам.-председател и един резервен член поискаха от Реформаторския блок, Коалиция „Патриотичен фронт“  предложи член и резервен член, „АТАКА“ също поиска зам.-председателско място, а „България без цензура“ предложи 1 член. От „АБВ“ поискаха да имат 1 член и 1 резервен.

konsultaciiou609161След обобщението стана ясно, че никой от участниците не оттегля своето предложение за зам.-председател – общо три при необходими двама заместници и споразумение за тези позиции не се постигна.

Направените предложения ще бъдат изпратени в ЦИК, която да вземе окончателното решение за състава на РИК Ловеч.