На 16 юли 2019 година излезе решение на Окръжен съд – Ловеч, с което е присъдено обезщетение от 500 лева на Г.В.В. (при поискани близо 500 хиляди лв.) за претърпени неимуществени вреди. Искът е заради приложената му мярка за неотклонение „задържане под стража”, във връзка с повдигнатото му обвинение за палеж ( престъпление по чл.330, ал.3 от НК), за което впоследствие е оправдан. Мярката му за неотклонение обаче е била наложена общо за седемте престъпления, по които е обвинен. По шест от тях е осъден с влязла в сила присъда „доживотен затвор без право на замяна“.

В мотивите за присъденото обезщетение съдът посочва, че макар и да има разгласяване чрез медиите на обвиненията срещу Г.В.В, то е касаело цялата престъпна дейност, а не само конкретното престъпление. Липсват обективни данни, от които да се направи разграничение за отражението на отделните обвинения върху психиката на ищеца и здравословното му състояние.

Решението на Окръжен съд – Ловеч може да се обжалва в 14-дневен срок пред Апелативен съд – Велико Търново. Срокът обаче спира да тече, тъй като ищецът обжалва отказ на Окръжен съд – Ловеч за предоставяне на правна помощ за подаване на въззивна жалба срещу решението.

Въззивната му частна жалба (срещу отказа за правна помощ) е в процес на администриране.