По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ловеч към края на март 2019 г. намаляват с 3.4% спрямо края на декември 2018г., като достигат 31.4 хиляди.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ – 41.0%, „Търговия, ремонт на автомобили мотоциклети“- 11.7%, и „Образование“ – 8.5%.
В края на март 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ловеч са с 2.2 хил. или с 6.5% по-малко в сравнение със съшия период на предходната година.
Средната брутна месечна работна заплата в област Ловеч за януари 2019 г. е 922 лв., за февруари – 932 лв. и за март – 966 лева.
През първото тримесечие на 2019 г. средната брутна месечна работна заплата за област Ловеч е 940 лева и нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. – с 2.3%. В обществения сектор средната брутна месечна работна заплата е по-висока от средната за областта с 10.0% и с 14.6% по-висока в сравнение с частния сектор.
През първото тримесечие на 2019 г. средната брутна месечна работна заплата за област Ловеч нараства със 8.5% в сравнение с първото тримесечие на 2018 г.. Спрямо същият период на предходната година средната брутна месечна работна заплата през първото тримесечие на 2019 г. в обществения сектор нараства с 13.8%, а в частния сектор – с 6.1%. (фиг. 1)
В сравнение с останалите области на страната през първото тримесечие област Ловеч е на 13-то място заедно с област Пазарджик по показател средна брутна работна заплата. Най-висока работна заплата получават наетите в областите София (столица) – 1 656 лв., София -1 139 лв., Стара Загора – 1 134 лв. и Варна – 1 105 лева. (фиг. 2)

Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда.
Наблюдението е репрезентативно като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа област по КИД – 2008, размер на предприятието според броя на заетите лица.
Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни могат да бъдат намерени на сайта на НСИ: http://www.nsi.bg/bg .

16 коментара

  1. застрахователи и банки осигоряват на около 1000 до 1200лв,Държавните путковци до 950лв,а общинските тъпанари до 700.а частника в тази крадлива държава на 560лв.И като ги направиш средно,ето тази фантастична заплата за Ловеч.

  2. пари има , заплати нема..ТЪЖНА ИСТОРИЯ..При безработицата във градът да докарат от други градове МАЙСТОРИ да съсипят така наречената главна улица ..Без коментар.. Заплатите за работещите са мизерни а за тез дет си чешат топките са малки…

  3. Не е редно едните да ядят кюфтета а другите картофи замислете се……

  4. Хахахахахаха, къде го видяхте това????? смешна работа ….

  5. А по колко часа работят тези хора за да им се получи такава средна заплата не по-малко от 10-12 ч. Изчислете една средна заплата с удръжките и на 8 часов работен ден,тогава дали ще се получи сума от 932 лв. или колкото твърдите,че е средната заплата. Глупости, глупости …

  6. Я се гръмнете в тоя призрачен град кой взима такива пари

  7. За какви средни заплати пишете???Средната заплата от общинските заплати ли взимате?В града са останали повече пенсионери, които се чудят как да искарат месеца.Това е тъжно,което пишете

  8. Къде ги дават тез заплати??? Тез нормални ли са???

  9. Значи ако в парламента ядат кюфтета,а ние картофи… средно всички ядем мусака 😀

Comments are closed.