uchenicieg104161И тази година Езиковата гимназия в Ловеч успешно продължи традицията да изпраща проектни разработки на свои ученици от немските класове за участие в PAD-Preisträgerprogramm. Това е международна ученическа олимпиада по немски език, организирана от Педагогическата служба за обмен към Министерството на образованието и културата на Германия.

Лауреатската програма обхваща училища с интензивно изучаване на немски в целия свят и цели поощряване и обогатяване познанията на младите хора в областта на немския език, култура и странознание.

Наши ученички спечелиха две от призовите  стипендии за България в състезание с ученици от около 90 страни. Кандидатите трябваше да разработят и представят теми в четири сериозни области:  Бежанците – предизвикателство за Европа, Изкуство и култура, Социалните мрежи в интернет, Толерантност. Важно условие беше в проектните разработки да се представят не само факти и информация, а и различни гледни точки и аргументирано лично мнение, да се направи съпоставка между Германия и България.

Ръководители на проекта бяха Ева Цик, Нели Парталозова и Венелин Георгиев – преподаватели по немски в ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”. И трите изпратени работи стигнаха до финалния етап  на състезанието – интервю с немско-българска комисия към Централната служба за обучение по немски език в чужбина. Огромно признание за труда на учениците и техните преподаватели е, че имаме двама отличени в лауреатската програма.

Радина Караиванова от 10б клас печели една от осемте пълни стипендии за страната. Ученичката ще има възможност да участва като стипендиант в четириседмична програма и ще бъде част от международна ученическа група. Програмата включва обучение и работа по проекти, творчески задачи, посещение на културни и спортни мероприятия, запознаване със забележителностите на градовете Кьолн/ Бон, Берлин, Мюнхен, Хамбург.

Радина също е класирана на трето място в Националната олимпиада по немски език на издателство КЛЕТ.

Стипендия за двуседмичен престой и обучение в Германия печели Мария Вълкова от 10в клас, която също ще бъде включена в международна ученическа група.

Успехът на нашите момичета е доказателство за техните безспорни знания и умения и още едно потвърждение за отличното ниво на обучението по немски език в Езикова гимназия – Ловеч.