И тримата потърпевши са жени от града на възраст 71, 87 и 64 години и са измамени по идентичен и добре познат вече способ: непознат се обажда на стационарен или мобилен телефон, представяйки се за полицейски служител. Заявява на потърпевшите,  че те са набелязани и ще станат жертви на телефонни измамници и за да подпомогнат залавянето на мошениците , трябва да предадат всички налични свои ценности и  пари на определени за целта места,  а „полицията“ после ще им ги върне.

По този начин 71-годишната жена е дала 2290 лв., 200 евро, два златни пръстена с тегло 5 гр. и две златни гривни.  87 годишната ловчалийка е измамена със сумата от 2830.00, която е хвърлила през терасата,  а 64-годишната е оставила под контейнери за отпадъци в центъра на града сумата от 2000 лв.

 

В РУ Ловеч са образувани три досъдебни производства и работата по случаите продължава.

По повод продължаващите телефонни измами , криминалисти от ловешката полиция алармират гражданите: Не давайте пари на непознати по никакъв повод!!!

ОД МВР-Ловеч напомня  да бъдете бдителни и да не се доверявате, когато:

На стационарен /домашен/ телефон се обажда лице представящо се за полицейски служител, като използва званието “комисар” , “инспектор” и др.. Непознатият съобщава на “жертвата” си , че в момента се провежда специализирана полицейска операция по отношение на организирана престъпна група занимаваща се с телефонни измами или извършваща престъпна дейност от всякакво естество.

Непознатият, представящ се за полицейски служител иска съдействие от жертвата на телефонна измама изразяващо се в събирането на всички налични пари и ценности, които да остави извън дома на посочено от него място. ПОМНЕТЕ!!!!

Не съществува практика държавни служители да събират пари чрез телефонно обаждане или в найлонови торбички хвърлени през балконите!

Съветваме Ви:
– Незабавно да прекратите разговор от подобен вид и да се свържете с най-близките си роднини и да потърсите помощ на тел. 112.

– Не правете плащания под какъвто и да било предлог, след поискани суми в телефонен разговор.

– Не се доверявайте на непознати лица и не предоставяйте лични данни по телефона.

1 коментар

Comments are closed.