10 200 фирми и граждани от ловешко ще могат да ползват новата услуга

Радосвета Коева НАП

От 03.07.2017 г. на клиентите на НАП се предоставя нова е-услуга  „Справка за декларираните продажби от регистрирани по ЗДДС лица за определен данъчен период“. Това накратко означава, че те могат да проверят и сверят данните по фактури, които са им издадени за покупки в страната.

Услугата е достъпна през Портала за е-услугите на НАП за лицата с квалифициран електронен подпис (КЕП) на задължено или упълномощено лице. Услугата все още не е достъпна за лицата с ПИК.

Справката съдържа информация за издадените и включени в дневниците за продажби за определен данъчен период от регистрираните по ЗДДС лица фактури,  в които идентификаторът на лицето/ БУЛСТАТ  или ЕГН /, заявило справката, е посочен като получател.

Чрез новата услуга се предоставя възможност на лицата да проверяват коректното отразяване от доставчиците на направените от тях покупки, изпълнението на изискването за начисляване на ДДС, осигуряващо възможност за ползване на данъчен кредит по тях, а също така и наличието на отразени продажби, по които лицето не е действителен получател. Информацията се получава чрез съобщения на и-мейла на потребителя и се генерира поотделно за всеки месец.

Към момента 10 200 фирми и граждани от Ловешка област , от които 3100 са регистрирани по ЗДДС,  ще могат да се възползват от новата електронна услуга на приходната агенция, съобщават от местния офис. От там призовават все повече клиенти да ползват електронните услуги на НАП с квалифициран електронен подпис, снабдяването с който вече е на почти символична цена. Още повече, че електронните услуги на НАП постоянно се усъвършенстват и развиват, и ще предоставят все повече възможности за своите клиенти без да се налага посещение до офис.