ezikovanagrdai211151Жанина Илиева

С две специални награди и дипломи се завърнаха от международна олимпиада по физика дванадесетокласниците от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I” Николай Томчев и Красимир Генчев. Те участваха в третата олимпиада по експериментална физика – Ден на резистора, която се проведе в гимназия „Гоце Делчев“ в град Куманово, Македония, на 31 октомври. Олимпиадата се организира от Регионалното дружество на физиците гр. Срумица – Македония, съвместно със Софийския клон на Съюза на физиците в България.

В олимпиадата участваха 124 ученици от Македония, Сърбия и България, разделени в три възрастови групи: 7 – 8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас. Възпитаниците на Езиковата в своята възрастова група се състезаваха с 50 участници от политехнически гимназии в Сърбия и Македония, Професионалната гимназия по електроника и енергетика – София, Професионалната гимназия по телекомуникации – София, професионалните гимназия по механотехника в Русе и Варна, Националната природо-математическа гимназия в София, както и природо-математически гимназии от София, Варна, Русе, Бургас и Дулово и езикови гимназии от Благоевград и Ботевград.

ezikovanagrdai211152„На учениците бе предоставен необходимия експериментален

набор уреди и свитък с условията на задачите на съответния език. За четири астрономическа часа всеки от участниците трябваше да реши задача по темата „Изследване на волт-амперната характеристика на „черна кутия“ , разказа Петруша Найденова, ръководител на екипа и преподавател по физика и астрономия в Езиковата.

Показаните от Николай и Красимир трайни знания и компетентности, отлични експериментални умения и творческо иновативно мислене бе високо оценено от журито, което бе в състав: проф. Т. Мишонов – България, доц. д-р Л.Барендовски – Македония, и доц. д-р Б.Митревски – Сърбия.

За участието си в международната олимпиада учениците от Езиковата и техният ръководител получиха сертификати.

 

 

2 коментара

  1. На вниманието на аФторката. Приятелко, в София има една природо-математическа гимназия и тя е споменатата от теб НПМГ. Другата гимназия е само математическа. Ето и резултатите на нейните представители:

    “Софийска математическа гимназия бе представена от пет ученика, като трима от тях се завърнаха с медали. Техните има са:

    – Борис Панайотов, 8-ми клас- златен медал в младшата възрастова група;

    – Антоан Матеин, 9-ти клас – сребърен медал в средната възрастова група;

    – Теодор Алексиев, 11-ти клас – златен медал в старшата възрастова група и най-висок резултат измежду всички участници в олимпиадата.”

    Поздрави!

Comments are closed.