gerbpress2110131Регионалната политика на сегашната тройна коалиция е пълна катастрофа, не успяха да защитят почти договорените от ГЕРБ средства, а оперативни програми ще стартират и с година закъснение. Така най-кратко може да се обобщи казаното от народния представител от ГЕРБ за област Ловеч Николай Нанков на проведена вчера, пресконференция.

„Не сме се заблуждавали, че вотът ще мине, но важен бе дебатът и съм убеден, че успяхме адекватно да си защитим аргументите. Обвиняваха ни, че 4-5 месеца е кратък период да се обсъжда регионалната политика, но това не е така. В зала не прозвучаха много от нашите аргументи предвид краткото време. Това, което в момента се взема като решения от правителството, ще тежи на страната ни в следващите 7 години, а и в по-дългосрочен план”, подчерта Нанков. Той посочи, че правителството на ГЕРБ прие някои от основните документи в областта на регионалното развитие, които очертават балансираното развитие на регионите и намаляването на териториалните диспропорции, които са основният проблем в развитието на страната ни в последните 20 години, тоест развитието на едни региони за сметка на други. „С това ние създадохме изключително добра стратегическа и програмна основа за процеса на регионално развитие, която настоящото правителство не иска да използва и дори върви в съвсем друга посока. Пример затова е регионалната концепция за пространствено развитие – документ, изготвен за първи път, при това от най-добрите експерти в т. ч. и от БАН, на база на който трябваше да се програмира и ОП „Регионално развитие”. В предварителните насоки на програмата 67 бяха потенциалните градове бенефициенти, които да имат потенциален ресурс от 4 млрд. лв.”, обясни Нанков.  

По думите му вицепремиерът Зинаида Златанова се оправдава с Брюксел, че, видите ли, нас ни натискат само за 6 или 7 града. „Тоест тези 4 млрд. лв (пак заради грешки те станаха по-малко!) ще бъдат насочени към 6-7 града – модел, които в дългосрочен аспект ще създаде трайни диспропорции и ще станем свидетели на тоталното обезлюдяване на голяма част от нашата територия”, обясни още народният представител, който като зам.-министър на регионалното развитие в мандата на ГЕРБ има ясна визия за направеното в този сектор.  

„Алтернативата на програма „Региони в Растеж” е Програмата за развитие на селските райони. Вече стана ясно, че бюджетът за нея ще бъде крайно ограничен – 1,5 млрд. лв. За 6-7 града 4 млрд. лв , а за останалите 257 общини – 1,5 млрд. лв. Виждате в каква спирала от грешки се опитват да ни вкарат сега управляващите, оправдавайки се с Брюксел. Затова е важно сега да се говори по темата, защото резултатите и договореностите, които ще постигнат, ще ни тежат като воденичен камък 4 години”, акцентира регионалистът.

„Не искам да коментирам дори тоталното забавяне на процеса на планиране на двете оперативни програми. По всяка вероятност ще стартираме 2015 г., като отново една година проспиваме, вместо да започнем с летящ старт в новия програмен период. Ние от ГЕРБ успяхме да преодолеем критики от Брюксел, сега ще имаме готовност на общините, а няма да имаме готова програма на държавата къде да се внесат тези проекти, това е безумие”, подчерта той като обясни, че „наред с това 60 % от инвестиционния процес на национално и общинско ниво са блокирани”. „Ще имаме две нулеви години на инвестиционния процес – без възлагане на нови договори за строителство заради неработещи институции. Това е веднъж удар върху обществения интерес, втори път срещу строителния бранш и трети като цяло върху националната политика. Ако се допусне това, хаосът в регионалната политика на страната ще е пълен”, обобщи още Николай Нанков като подчерта, че НСОРБ – основният орган, който защитава интересите на местните власти не е зачетен. „Те не ги попитаха и не съгласуваха с тях нито едно решение както в програмния период, така и в ЗМДТ, който е тотално отхвърлен от сдружението”, заяви още народният представител.

По думите му голямото отстъпление е, че ние като страна не можем да си защитим един бюджет, които не само бе постижим, но и почти договорен през февруари. „От 2 млрд. евро по „Региони в растеж” – вече са 1,3 млрд. евро. Другите пера, където търпим орязване са – здравеопазване – от 150 млн. лв на 50 млн. лв, градски транспорт – от 206 на 124 млн. лв, градската среда – една от схемите с най-сериозен обществена полза от 230 на 165 млн. лв, образователната инфраструктура – от 100 на 77 млн. лв, превенцията на риска – това са наводнения, свлачища, пожари, брегоукрепване – от 170 на 17 млн. лв, 10 пъти намаляване на бюджета”, уточни още той като алармира: „Мога да определя тази политика само като катастрофална. Управляващите оставиха Димчо Михалевски да изнася тяхната политика при това с доста манипулирани числа. Той много добре осъзнава какво направиха с Министерството на инвестиционното проектиране и много добре си дава сметка, че от провеждането на една регионална политика резултатите се виждат до 4-5, дългосрочно до 10 години, тоест, ако сегашното правителство бе продължило в нашата посока, до 2-3 години щеше да се усети регионалната политика на ГЕРБ. Ние предупредихме и аз го казах в изложението си, че от това, което сега засяват, ще берем горчивите плодове в следващите 10-15-20 години”.

Като липса на елементарна човешка етика и морал определи Нанков поведението на Атака по време на петъчния контрол, когато няколко мъже скочиха срещу народният представител Цвета Караянчева, която огласи декларация на ГЕРБ, съдържаща много неудобни за днес управляващите въпроси.

„По голям популизъм от действията на това правителство не сме виждали. Много се говори за разкриването на нови работни места, за подпомагане на бизнеса, а аз по-голяма политика за съсипване на бизнеса от тази не знам. ОП Конкурентоспособност”, която влива свеж ресурс за обновяване на промишлените предприятия и модернизация ще започне не по-рано от 2015 г. В момента тече процедура за избор на консултант за 500 000 лв, който да изготви предварителна оценка, която е необходима пред Брюксел. Ами те каква програма са правили досега 5 месеца. Това трябваше отдавна да е направено и целият пакет от документи да се защитават в Брюксел, а ние тепърва ще избираме консултант – процедура по ЗОП, работа на консултанта, минава една година и чак тогава отива да се защитава програмата. А говорим, че работим за интересите на малкия и средния, а и на едрия бизнес. Бизнесът, който ще плати така широко прокламираното социални мерки на правителството чрез повишаване на осигурителните прагове и на минималната работна заплата. Бизнесът, който ще плати огромното увеличение на пенсиите – с 3.3 лева на социалните пенсии и с 4.5 лева на минималните.

Това, което тотално ще убие малкия бизнес в областта на търговията на дребно, е и законът Лафка – да имаме изнесени, специализирани дистрибуторски мрежи за продажба на тютюневи изделия. Това ще доведе до срив на оборота на малките квартални магазинчета. Нали щяхме да се борим с монополите, с олигархичните структури, много добре знаем чий са интересите в тютюневия бранш”, заяви още Нанков. Ами уж понижената цена на тока. „Това е демагогия – сами си финансираме чрез нашите данъци и данъците на бизнеса това „намаляване на тока” и хората го знаят, т.е плащаме си да ни бъде намален тока”, обясни той.  

3 коментара

  1. Съгласен съм и сте прав, г-н Иванов. Аз затова помолих вие /журналистите/ да отидете, защото той няма как да дойде освен, ако не го доведе майка му някоя сутрин, когато водят децата на детска градина.

    Ами не е нормално. Вече 7 месеца откакто се “пребориха” с лошите и от както стана депутат на мама момчето – да няма една думичка по медиите от него. Е, съобщават го от време на време къде бил като “официално” лице, ама той нали не е част от мебелировката на организаторите. Депутат е все пак….. или се лъжа?

  2. Author

    Уважаеми г-н Пеевски, “Ловеч днес” информира читателите си за реални събития. Към момента не разполагам с информация за дейността на цитираният от вас господин, не съм бил информиран и за минали, настоящи или бъдещи публични негови изяви.
    Това е и причината да няма публикации свързани с цитираният от вас човек.

    П. Иванов

  3. Уважаеми г-н Иванов, бива ли във вашият сайт да виждаме само партийните депутати на ГЕРБ и БСП? Ами нали имаше още един депутат, мисля от Атака беше май?

    Не е ли време някой журналист да отиде до това “величие” и да го попита нещичко. Може пък и да владее членоразделната реч. Помня навремето с г-н Гумнеров давахме пресконференции и в Ловеч и в Троян. Е, вярно е, че беше преди Атака да бъде превърната в плод-зеленчук с лидери – продавачи на дини.

    Попитайте го поне как се казва, колко вървяха дините тази година, как се ядат семки в пленарна зала, ще участва ли в друго състезание по замеряне с тапи….. ей такива неща го питайте. Да се чуе и разбере, че и Атака има депутат от област Ловеч… макар и депутата на мама.

Comments are closed.