nnkm1002141БСП се подигра с избирателите си в Северозападна България. Най-бедният регион в Европа, в който е и област Ловеч, ще си остане такъв. Това заяви днес на пресконференция народният представител от ГЕРБ Николай Нанков, областен координатор на партията в областта.

Пред журналисти Нанков коментира разпределението на 500-те млн. лв от държавния ресурс – „подчертавам, държавният, от данъците на всички български граждани”, по програма „ Растеж и устойчиво развитие на регионите в България”. „Хората, които сложиха това гръмко име, хабер си нямат от темата регионално развитие и намаляване на диспропорциите в национален, регионален и междуобластен мащаб”, коментира Нанков.

По думите му цифрите са потресаващи. „От общо 59 общини на БСП – 59 са финансирани, от 34 на ДПС – 33 са получили средства, от 85 общини с независими, подкрепени от други политически сили кметове, 54 са получили средства за финансирането на проектите си, като от тях в поне 20 кметовете са подкрепени от БСП. Внимание – от 86 общини с кметове от ГЕРБ, само 28 ще получат пари”, цитира областният координатор.

Той допълни още, че проектите по политическа принадлежност се разпределят съответно: ГЕРБ – 38, БСП – 131, ДПС – 94 и други – 102.

„Държа да подчертая, че в четири области общините на ГЕРБ са абсолютно пренебрегнати – Добрич, Ловеч, Перник и Шумен”, заяви още народният представител.

По думите на Нанков, който е експерт – регионалист, в Северозападна България 5 области получават колкото Кърджали, Разград и Търговище – всички общини от тези три области получават проекти. „Не е ли срамно само област Кърджали да получи 17 539 719 лв, а Видин, Монтана и Ловеч заедно да получат общо 15 353 243”, попита риторично Нанков, който в правителството на ГЕРБ бе зам.-министър на регионалното развитие.  „Нали това беше фонд, който щеше да насочва целево инвестиции към по-бедните региони, към тези, които имат по-висока безработица и по-висока нужда от изграждането на социална, икономическа и друга инфраструктура”, попита риторично той.

„За мен е срамно на картата на най-изостаналия регион в ЕС 19 български общини да не получат нито една стотинка финансиране? И коя е причината? Кой и по какви критерии наказа жителите на тези общини? Те нямат ли нужда от улици, детски градини, училища, спортни бази, защото властимащите наказват дори децата на своите избиратели в тези населени места. Другарите Миков – от Видин, Стоилов, Данаилов – от Плевен, Горов – ловешки депутат – все хора, на които би трябвало гласът им да се чува в НС, ще имат ли очи да се срещнат с хората от тези общини, които са лишили не от европейски, от национален ресурс”, изрази силното си възмущение Николай Нанков.

„Вече съм подчертавал това – големият проблем за мен е, че този държавен ресурс е разпределен изцяло по субективни критерии. Няма нито един измерим критерий, по който да се класират проектите. Не е ли смешно да се рехабилитират административни сгради – 19 подобни проекта има, за 5 312 000 лв – те ли генерират растеж, устойчивост и конкурентостопобност, пред проекти, свързани с изграждане на детски и спортни площадки, детски ясли, реновиране на училища, детски градини, индустриални паркове. В Априлци отхвърленият проект е за училище, а в Луковит детска ясла. Това растеж на какво е. Постига ли се изравняване на междурегионални различия, осигурява ли се заетост”, попита още Нанков. Той акцентира на това, че за проектите в двете общини с кметове от ГЕРБ в област Ловеч – Луковит – детската ясла и Априлци – училището, са необходими общо 930 000 лв., но жителите на двете общини, които също плащат данъци, не са получили нито лев. А само в Джебел пристройка, преустройство и надстройка на административна сграда е за 930 000 лв.

„Друг пример, който буди възмущение, е мантрата на БСП от предизборната им кампания, че „Асфалтът не се яде”. 155 от общо 364 проекта са свързани с асфалт – за рехабилитация на улици и пътища. Пример – Троян, единственият проект е за ремонт на улична мрежа и тротоари. Дали ще разберем кога лъжат и кога са искрени най-малкото със своите избиратели, а и с цялата българска общественост”, коментира още областният координатор на ГЕРБ в област Ловеч.  

Нанков изрази възмущението си „от подигравката, която БСП направи с кмета на Летница д-р Красимир Джонев – уж обещания за сметоизвозващата техника, която е важна и необходима за намаляване цената на услугата и таксата битови отпадъци, адекватен проект – отхвърлен с лека ръка”.

За нас, за ПП ГЕРБ това е изключително субективно разпределение на държавен ресурс, основно под влиянието и натиска на ДПС. 15 лв на човек е инвестицията, която е насочена към общини на ГЕРБ, 90 лв към общините от БСП и 133 лв към общините от ДПС. Това са големи диспропорции.

Нанков коментира накратко и Изборния кодекс, както и мотивите на ГЕРБ за искания трети вот на недоверие.

 

 

17 коментара

  1. Какви представители на БСП са Горов и Недялков, а? На книга и по партиен билет само. Клекнали се пред ДПС като квачки. Да видим какво ще измътят само. До сега от яйцата на Горов се пръкна Лафка, а от Милковите незаконно назначеното секретарче на областта от ДПС.

  2. Горов няма капацитет, той е просто момче, на него му дай да се прави на началник във ВиК и в областна администрация. Обаче само с мускули не става, трябва и акъл. И Горов никой не го ебава в БСП, видно е, парите разпредели друг, от ДПС.

  3. Юнал и Милко прецакаха другаря Горов. А да видим кой ще си оправи живота след като откраднат парите 🙂

  4. Спокойно, не се карайте, така или иначе всички пари ще бъдат задигнати и ще се изсипят като рога на изобилието по време на кампанията!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Защо си мисля,че кметът на с.Малиново беше подкрепен от ППГЕРБ.А дали
    не беше предизборно обещание/”обещано” – “изпълнено”/ пак на ГЕРБ разрешаването на проблема с водоснабдяването на това село?!Ако паметта Ви е “къса” ,поне не оставяйте такива “хартийки”в ръцете на хората.

  6. Депутатино съвременний ти който тъпчеш правилата, ти птицо проклета, за чии пари по програми тъй грозно грачиш? За тези пари, които ти неможа да “налапаш” чрез поставени лица и фирмички или за онези пари, които днес се разпределят на светло и ти не участваш там? Николай, къш, къш, птицо проклета през девет земи в десета да харчиш заграбена народна пара!

  7. АБВ, вярно ли е, че в областта останали като представители на БСП само Горов и Недялков, другите минали към вас? Това била и причината да сме наказани при разпределението на средствата.

  8. Гласуваме за Станишев, получаваТ Пеевски и Доган.
    С това поредно раздаване на пари се доказва, че другарят Първанов е абсолютно прав. Ние си гласуваме за БСП, а в крайна сметка управлява ДПС. Средно на една община от ДПС сме дали 1.772 млн., а на нашите си общини сме дали 1.598 млн. ГЕРБ да си вият, ама ние защо си мълчим. За Ловеч от общо 2.192 млн. за Малиново отиват 1.286 млн. Троян получава 1.352, а Кирково 2.560. Троян е 30 хил. души – Кирково е 20 хил. души.
    ГЕРБ плачат, а нашите народни представители мълчат. Докато Станишев ни предава и продава на ДПС, все ще мълчат. Затова си говорим под сурдинка за АБВ, партизани сме станали. Дано след евроизборите излезем от нелегалност.

  9. Не искам да обиждам или хваля някой. Просто някак си искам да помоля всички пишещи и четящи да бъдат реалисти, забравяйки своите партийни и други предпочитания. Кажете ми, това нормално ли е? Така ли трябва да бъде? По дяволите, става въпрос за нашата област, за нашите места, местата в които живеем! Не може винаги и постоянно ние да сме прецаканите и след това само да коментираме, как се последната дупка на кавала. Ами ще бъдем, щото само коментираме. Не е ли редно да изкажем протест? Или да поискаме основание на разпределението на НАШИТЕ пари?

  10. Продължавайте да гласувате за тези червени п*тки….. друго не ви чака и никога не е било……….прост народ……

  11. lovechtoday, ще имаме ли удоволствието и някакъв минимален шанс някога да чуем какво мисли и работи големият ловешки депутат и Продавач на дини? Вече ще стане цяла една година, а още не сме разбрали – може ли това светило на ловешката политика да свърже две прости изречения. Освен да си слага името над клубовете на Атака с големина на буквите колкото средно голяма диня – друго не видяхме от този всенароден представител. Освен да правят супер луксозни клубове и да демонстрират лукс и благополучие – друго не видяхме от тази партия последните 9 месеца. Уж 9 месеца, а нищо не “родиха”. Най-много да предлагат турско кафе покрай турската си политика.

    “Гласуваш за Атака – получаваш управление на ДПС”

  12. http://www.minfin.bg/bg/page/853

    Разгледайте Приложение № 1 към Постановление за одобряване на средства от резерва по чл. 1, ал. 2, раздел ІІ, т. 4.1.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 г., за да видите къде отиват нашите пари, как се разпределят, и къде точно ще бъдат задигнати!

  13. Тоя палячо нанков,той пък какво направи,освен едно голямо НИЩО

  14. Сергей Станишев е камъче в обувката на Мартин Шулц

    Има риск противоречията около българина Сергей Станишев да навредят на кампанията на Мартин Шулц, казва Жан Мишел дьо Ваел – директор на центъра за изследване на политическия живот в Белгия и преподавател по политология в Брюкселския университет.

    Интервюто с дьо Ваел е публикувано във френското изданиe euractiv.fr.

    От страна на изданието Станишев е представен като лидер на ПЕС и БСП, който е критикуван за това, че състави и крепи правителството в България с екстремистката партия Атака и също така като политик, чието име се свързва с конфликт на интереси, след като жена му спечели проект, финансиран от Европейския парламент.

    Тези атаки са основополагащ въпрос за Станишев, коментира дьо Ваел.

    Станишев е камъче в обувката на Мартин Шулц и от това камъче боли.

    Той е и лесен обект за атаки.

    Присъствието на Сергей Станишев начело на ПЕС все още е изненадващо за повечето наблюдатели.
    Той не беше силен кандидат. Беше резултат от сложен компромис и сега виждаме колко скъпо може да струва този избор. Разбира се, опонентите на Мартин Шулц ще използват ситуацията, че Атака осигурява оцеляването на българското правителство.

    На напомнянето, че смяната на Станишев не е на дневен ред, дьо Ваел отговаря:

    За мен винаги е било изненада, че ние не сме в състояние да намерим друг кандидат. Смяната на Станишев трябваше да стане по-рано. Сега ПЕС трябва да избира между две лоши решения: да го смени, но това ще е трудно политически и стратегически, защото вредата вече е нанесена. Или да го остави на поста, което е още по-рисковано. Няма съмнение, че по добре е да го смени, отколкото да води кампания с камъче в обувката.

    В интервюто Жан Мишел дьо Ваел обяснява, че добре познава левите движения в Източна Европа и в частност БСП:

    Имаше време, в което смятахме, че този млад човек ще извърши реформа и значителна промяна за Българската социалистическа партия. Тогава той олицетворяваше баланса между семейните и исторически традиции в партията, които могат да мотивират старата гвардия и отварянето към модерността, европейските ценности. Ясно е, за съжаление, че обещанията не са били спазени, и той не се е справил нито като премиер, нито като лидер на БСП да извърши толкова необходимите вътрешни реформи

    http://offnews.bg/news/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8_289/%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9-%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2-%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%87%D0%B5-%D0%B2-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%A8%D1%83%D0%BB%D1%86_297957.html

Comments are closed.