Иво Райнов

Струва си да се протестира. За високите цени на горивата, за лобисткото увеличение на гражданската отговорност. Естествено за бедността и доходите, отдавна престанали да гонят европейските.

А нима да се протестира срещу поруганата обществена справедливост си струва по-малко? Или срещу чадърите над далаверите по различните етажи на властта. А срещу корумпираните медии, които тиражират лъжи и насаждат омраза? Ами срещу лошите административни услуги, некачественото здравеопазване, образованието, което произвежда неграмотност. Срещу източването на фирми, обществени бюджети, пладнешката кражба на европейски средства.

Не е ли уместно да се протестира срещу простотията, заела всевъзможни управленски постове. Срещу гамените по пътищата. Срещу нагласените обществени поръчки, срещу манипулираните конкурси.

Разумно е да се протестира сред тълпата. Ефектно е, когато бунтът се играе пред камери. Шумно е да се протестира в кампании.

А нима не е разумно да се протестира срещу дребния началник. Срещу недостатъчното заплащане във фирмата. Срещу злоупотребите в службата. Спрямо покровителството над местните престъпници. Заради дилърите на наркотиците, които тровят децата ни. Срещу кметовете, уличени в кражби и съдилищата, които ги покровителстват.

Човешко е да протестираш, българско е да чакаш месии. Геройско е да се заканваш, че ще сменяш системата, недостойно е да се задоволяваш с разместване на останките от нея. Пичовско е да се изживяваш за лидер на протестно движение, унизително е да не можеш да дефинираш промяната.

Протестът не е пет минути телевизионна слава или неделно развлечение на блокиран път. Протестът е във всекидневната смелост срещу крадците, мошениците, потъпканата справедливост, изгнилото от корупция право, потиснатите права, осакатените мечти. Протестът не е инцидентен крясък, а всекидневна съпротива срещу всичко пошло, непочтено, подло, невъзпитано, нагло.

Да, струва си да се протестира. Всеки ден. Срещу дребните неправди. Ако го можехме щяхме да сме заслужили друго управление и друго отношение.

2 коментара

  1. Цената на горивата вече не е актуална. Искам да видя кога “протестиращите” ще обявят истинската си цел, вся власть на старшинката. Като искат нещо, нека да го кажат открито и честно. Но нали са все тарикатчета…

  2. *
    …и Райнов съвсем не спира
    тука да си протестира
    мълчаливо, на хартия,
    като френд- на вересия,
    услужливо-въртеливо,
    боязливо, но вежливо
    зад кметицата на пост,
    зер властта е лост и мост
    към народа тъп и прост…

Comments are closed.