Във връзка със сигнали, подадени в социалната мрежа за наличието на кърлежи в част от парковете на града, Община Ловеч съобщава, че обработката на тревните площи по план е извършено на 10.04.2020 г. За това предварително е съобщено на 09.04.2020 г. чрез местните медии и на сайта на Община Ловеч.
Виж всички терени тук
https://www.lovech.bg/bg/novini/obshtina-lovech-zapochva-da-praska-protiv-karlezhi-i-balhi
От фирма „Д.Д.Д.-1“ ООД, отговорна за тази дейност, потвърждават същото и съобщават за повторна обработка:
„Съгласно договор ДВ – 90/31.01.2020 г. е извършена обработка на тревните площи срещу кърлежи и бълхи на 10.04.2020 г. Предвидена е втора планова обработка през периода юни – юли, която ще бъде извършена в по-ранен период, поради установената увеличена популация на кърлежите, свързана с климатичните условия /висока температура и влажност/ от една страна и от друга страна – пренасянето на вредителите от кучета върху обработените терени.“
Въпреки тези мерки, гражданите също трябва да внимават. Ето какво съветват специалистите:
Ако сте сред природата е необходимо на всеки два-три часа внимателно да преглеждане кожата и дрехите си. Обикновено кърлежите се захващат върху меките части на тялото (подмишници, зад коленете, около половите органи, тила и главата).
При излет или разходка в тревисти терени носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, най-добре цветни или бели дрехи, високи чорапи и високи обувки.
Използвайте репеленти (продукти за защита от насекоми) за отблъскване на кърлежите.
Проверявайте редовно домашните любимци за наличие на кърлежи.
При наличие на кърлежи по животните в личното стопанство потърсете помощ и съвети от участъковия ветеринарен лекар.
При ухапване от кърлеж потърсете незабавно медицинска помощ, ако това е невъзможно, не премахвайте кърлежа с ръце, а с пинцета, бавно и внимателно във вертикална посока.
Разпространена заблуда е кърлежът да се върти по посока на часовниковата стрелка или обратно на нея или да се полее с олио или алкохол.
След успешното отстраняване на кърлежа дезинфекцирайте мястото на ухапване и следете за поява на зачервяване, обрив или болка на мястото. Следете и дали петното около ухапаното място се увеличава или почервенява. Незабавно уведомете личния лекар за наблюдение на състоянието. Поне 6 – 7 дни, след като ви отстранят кърлеж, мерете температурата си и ако се повиши, потърсете пак лекарска помощ.
Симптомите, които се наблюдават след ухапване от кърлеж, наподобяват настинка или грип – висока температура, отпадналост, болки в ставите и мускулите.