На 6 август Православната църква отбелязва един от най-светлите Господски празници – Преображение Господне. Днес, в манастира ,,Св. пророк Илия“ в Тетевен, бе отслужен молебен за здраве и благоденствие на жителите на община Тетевен. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави Молебния канон, като това се случи по покана на д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен.

Духовници и множество християни взеха молитвено участие за здраве, късмет и настъпващи по – спокойни дни. Сред тях бяха д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен, Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен, общински съветници, жители и гости на общината.

,,В този край знам, че има вяра, има благостиви хора и затова трябва всяка беда и бедствие да го приемаме като погледнем всеки един от нас в нашата душа, защото когато нещо се случва, обикновено човек трябва да погледне, да потърси вътре в себе си причината и той ще я намери…Затова, ние прочетохме един силен акатис и Дай Боже, Господ да приеме Вашето желание, защото аз съм тук по покана на кмета, Вашето желание за молитва, за молба към Господа и да Ви избави от тези напасти, но и Вие не забравяйте, че ние сме длъжни на Господа много, всеки ден.“ – добави Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, като разказа и за самия празник.

Нека се замислим за случилото ни се последните седмици от наводненията и да потърсим смирението и благодарността към това, което вярата ни дава! Нека съумеем да бъдем по-добри и по-малко изискващи един към друг, за да понасяме по – леко и болката, и радостта! Нека да бъдем по – единни в това, което ни прави истински българи – склонената глава, отдаваща почит за признателност пред Бог!

Празникът води началото си още от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Господ Иисус Христос в небесна слава пред трима от учениците Му.

Светите апостоли не допускали, че Господ Иисус Христос ще понесе унижения и кръстни страдания – според тях това било несъвместимо с величието и славата Му. Той им говорил често за страданията, които го очакват, за смъртта и Възкресението Си. За да укрепи вярата на учениците си, Господ решил да покаже на трима от апостолите истинната си небесна слава. Той, придружен от апостолите Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно преобразен. Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина. Господ беседвал с светите Мойсей и Илия, за предстоящите си страдания и Кръстна смърт в Йерусалим. В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение. Него слушайте”. При тези слова свише, апостолите в силен страх паднали ничком на земята. Когато славата Господня се скрила от тях, Господ се приближил към учениците си и казал: „Станете, не бойте се!”. Това чудодейно събитие трябвало да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания, да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.