Ваня Гривова, Factcheck.bg

Във Фейсбук се разпространява публикация, която невярно твърди, че „войските на НАТО начело с Генщабът на НАТО в Европа идват в България“. Според публикацията Ямбол ще бъде „окупиран буквално от четири от най-важните за САЩ по тяхно признание секретни военни бази, разположени на по няколко километра около Ямбол“.

Публикацията прави няколко неверни внушения едновременно – че „бази на НАТО“ и „бази на САЩ“ са едно и също нещо, че към България се насочват въоръжени сили и че съществува „армията на НАТО“.

Публикацията е придружена с карта, на която са отбелязани и оградени четири обекта – Ново село, Кабиле, Безмер и Айтос. Два от тях са български военни обекти за съвместно ползване със САЩ – полигонът за обучение на сухопътни сили в Ново село (със складове в Айтос) и военновъздушната база в Безмер за транспорт на сили и техника до Ново село. Част от споразумението със САЩ е и военновъздушната база „Граф Игнатиево“, но тя е извън оградения на картата ямболски регион. В Кабиле тепърва предстои изграждане на база за една бригада от многонационалната бойна група на НАТО. Споменатите военни бази нито са „секретни“, нито е известно САЩ да са признавали, че са „най-важните за тях“.

В публикацията се прави смесване между НАТО и САЩ, което е объркващо и неправилно. В случая става дума за български обекти, използвани от наши съюзници по различен правен ред. В случая на САЩ това става със специално споразумение, а на НАТО – по силата на българското членство в пакта. НАТО няма собствени бази и военни сили, а разчита на военния капацитет и бази на своите 30 държави-членки. Екипът на Factcheck.bg подробно е разяснавал разликата между „бази на САЩ“ и „бази на НАТО“ и преди.

Видеа в ТикТок невярно твърдят, че българска територия се „подарява“ на НАТО за изграждане на военни бази. Тъй като не става дума за „бази на НАТО“, а за български съоръжения, използвани от съюзните ни в пакта по силата на българското членство в НАТО, не може да се говори за „подаряване“ на земя.