И тази година Ловеч е един от градовете в България, които се включват в Международната инициатива „Нощ на литературата“. Областна администрация Ловеч организира събитието за трета поредна година, като продължаваме да сме единствената областна администрация, която устойчиво продължава тази своя инициатива, родена по време наши събития от Комуникационната стратегия за ЕС.

Тази година „Нощ на литературата“ в Ловеч ще се проведе на 12 май. Гнездата за четена са: „Клуб на дейците на културата“ – кв. Вароша, до лятната сцена от 14 ч. и читалнята на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ от 16 ч., където ще се представят откъси от „Звездни дневници“ на полския писател Станислав Лем.

Народно читалище „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“ – Ловеч ще представи на пазара във сградата на АПК „Балада за един счупен нос“ на норвежкия писател Арне Свинген от 18.30 ч.

И в трите гнезда творбите ще представят Боряна Бабанова, Ива Кирова и Павел Емилов – актьори в Драматичен театър Ловеч.

Всички участници, посетили местата за четене, ще участват в томбола за награди – билети от Кино „Космос“ за прожекция на филм по избор в периода 13 май – 13 юни 2021 г., талони, предоставени от Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ за безплатна читателска карта и книги, предоставени от „Клуб на дейците на културата“ и Областна администрация, който ще връчи областният управител Ваня Събчева.

Припомняме, че основни партньори и организатори на „Нощ на литературата 2020“ са: Чешкият център, Австрийското посолство, Посолството на Белгия, Британският съвет, Гьоте-институт, Датското посолство, Представителството на Европейската комисия в България, Посолството на Ирландия, Институт Сервантес, Италианският културен институт, Полският институт, Институт Камойш, Културно-информационният център на Република Северна Македония, Посолството на Република Словения, Унгарският културен институт, Френският институт в България, Посолството на Конфедерация Швейцария, Посолството на Швеция, фондация „Детски книги“.

Това е Десетото издание на „Нощ на литературата“ в България.