Даниела Балабанова БТА
Дъждът и студеното време не попречиха на Цветница в Ловеч по традиция да бъде изпълнен ритуалът „По вода“ и обявена тазгодишната „кумичка“.

На пешеходния мост до общината девойки, облечени в народни носии, хвърлиха своите венчета от върбови клонки и цветя във водите на река Осъм.
Първо изплува венчето на Мирослава Карамишева, която бе обявена за тазгодишната „кумичка“. Тя е ученичка в девети клас в Профилираната природо-математическа гимназия и танцува народни танци в танцов състав „Ловеч“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс.
От пешеходния мост с шествие, водено от „кумичката“ и Общинския духов оркестър, официалните гости и граждани се отправиха към сцената в бившата казарма. „Нека Господ Иисус Христос ни дарува вяра и любов към него и към хората. Нека ни дарува мир, здраве, дълголетие и благополучие. Честит празник на всички и за много благодатни и успешни години“, пожела Ловчанският митрополит Гавриил, който по-рано днес отслужи Златоустова Света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.
Кметът на общината Корнелия Маринова също поздрави ловчалии с днешния празник и връчи короната и подаръците на „кумичката“. След това се изви голямо българско хоро.

Празничната неделя продължава с концерти, както в двора на бившата казарма, така и на сцената на площад „Тодор Кирков“. От 14:00 часа е танцовият спектакъл „Това сме ние“ на танцова формация „Елика“ от Пловдив, на който ще могат да се насладят присъстващите на площада в кв. „Вароша“. Музикалният театър на Ловчанско читалище „Наука-1870 г.“ ще представи за най-малките „Момче и вятър“ – българска народна приказка.